Det sier fraksjonsleder Ingvild Kjerkol til Altaposten på direkte spørsmål om hun og Ap vil sitte rolig å se på at det mangler såkalte ROS-analyser for Alta-regionen i en såkalt normalstilstand, og ved at regionen som har mellom 14 og 27 mil til sykehus, rammes ekstra hardt av ambulanseflykrisen.

– Ap vil spørre hvorfor det ikke er utført sårbarhets- og sikkerhetsanalyser. Viser det seg at Altapostens informasjon om at det ikke er gjort slike analyser medfører riktighet, er det helseministerens ansvar. Fra vår side vil vi kreve at slik analyser kommer øyeblikkelig på bordet, sier Kjerkol.

For dårlig

Da Ap-leder Jonas Gahr Støre var i Alta sist fredag konfronterte Altaposten/TV-Nord han med en dokumentert hendelse fra natt til nyttårsaften i år. Da tok det tre timer fra det ble meldt om en potensiell livstruende skadd/syk pasient til vedkommende kom til UNN og sykehusbehandling. Det var altså i en normalsituasjon for luftambulansen, og før krisen i tjenesten ble virksom.

– Nei, dette er ikke godt nok. Jeg forstår godt at dette skaper uro i Alta, slår partilederen fast på direkte spørsmål om akuttilbudet og dokumenterte tilfeller som forteller at det kan ta timer for pasienter å få sykehushjelp selv der sekunder og minutter teller.

Kjerkol er helt enig med sin sjef, men kan ikke love Alta-regionen akuttilbud eller fødeavdeling for å sikre liv og helse til innbyggerne.

– Nå må vi konsentrere oss om å få luftambulansetjenesten til å fungere. Der kommer ikke Ap til å gi seg, og Høie må snarest komme opp med ei fullgod løsning i tråd med den instruksen Stortinget har gitt han.

På gli

Den konkrete saken Altaposten viser til er et av mange eksempler allerede før ambulansekrisen på at det tar timer å få pasienter i svært alvorlige situasjoner til sykehus. Helse Nord bekreftet at hendelsen var innenfor de normer som er satt, og at Helse Nord likevel går god for at pasienter i Alta-regionen har et trygt og forsvarlig akuttilbud. Helseminister Bent Høie viste til at så lenge Helse Nord mente dette var forsvarlig, var det ingen grunn til gripe inn.

Venstres Trine Noodt, som har gjort det klart at hun er uenig både med Trine Skei Grande og resten av Venstre-ledelsen i håndteringen av ambulanseflykrisen, er veldig glad for at Ap nå er på glid. Enhver rikspolitiker som nå vil ha fakta på bordet i stedet for å skjule de, er bra for samfunnet.

– Det er svært viktig at Ap nå krever at ROS-analyse. Alta-basen hadde for noen år tilbake to fly i heldøgns beredskap. Plutselig var det andre flyet fjernet fra heldøgns beredskap og omgjort til dagberedskap, noe som akselleret samtidighetskonfliktene og bidratt til at livstruende syke og skadde pasienter har fått timer med venting. Hårreisende i seg selv, men det verste er at grepet ble gjort uten noen form for sårbarhetsanalyse, påpeker Noodt og ber Ap og resten av opposisjonen sette et absolutt krav til helseministeren om at det skal på bordet ROS-analyse straks.