Partiets mest profilerte politiker i Finnmark er klinkende klar på at det ikke er pilotene i Luftbambulansetjenesten som har skylden for en krise som kan koste liv og helse til folk i nord.

– Ansvaret må plasseres der det hører hjemme, hos helseminister Bent Høie og regjeringen. Dette er en kompleks og vanskelig sak, men til slutt står vi igjen med kun en utfordring; å gi befolkningen i nord en sikkerhet for at deres liv og helse er like viktig som helsen til innbyggerne i sør. Så langt er ikke Høie og regjeringen i nærheten av å gi oss trygghet for liv og helse, sier Trine Noodt og legger til:

– Om det er avlysning av den inngåtte kontrakten og en ny anbudsrunde som må til; ja, så må samfunnet ta regninga, koste hva det koste vil. Det er ikke pilotene eller innbyggerne i Troms og Finnmark som har rotet det til, men en anbudsprosess som kun har vært basert på å spare penger uten å ha foretatt nødvendige sårbarhets- og sikkerhetsanalyser.

– God mann

Noodts tordentale kommer etter at Senterpartiets Kjersti Toppe først var ute i et leserinnlegg og oppfordret de som hadde stemt Venstre lokalt på grunn av sykehussaken til å gå inn på Stortingets nettside og høre debatten om luftambulansekrisen. I debatten skulle Venstres Carl-Erik Grimstad, ifølge Toppe, ha gitt pilotene skylden og frikjent både helseforetak og helseminister. I et innlegg som svar på Toppes påstand gjentok Grimstad at pilotene har skylden for krisen, og at opposisjonen hadde utnyttet arbeidskonflikten til å skape politisk støy.

– Jeg vil rose Carl-Erik for den jobben han har gjort i helsekomiteen for å få satt helseutfordringene i Alta-regionen på dagsorden. Han er en lydhør politiker, men når det gjelder ambulanseflykrisen som rammer Alta-regionen enda hardere enn alle andre fordi vi ikke har akuttilbud, så tar jeg sterk avstand fra hans forståelse av krisen, påpeker Noodt.

– Finn løsning

Hun ser at Kjersti Toppe har et poeng når hun viser til at Venstre i Alta og Finnmark har fått stor tillit fra velgerne, mye på grunn av kampen for helsetilbudet.

– For egen del, og jeg tror også for Venstre lokalt, kommer vi til å stå sammen med innbyggerne i kampen for helsetilbudet. Vi mener at det er opp til regjeringen som Venstre er en del av å komme ut med hva som konkret skal gjøres for at folk i Alta-regionen skal få et akutt og fødetilbud som er likeverdig med landet for øvrig.

Hun sender nå ballen over til Grimstad og Venstres representanter i regjeringen.

– Venstre har stått på torget og lovet innbyggerne i Alta-regionen, en tredel av Finnmarks befolkning, sikkerhet for liv og helse gjennom akuttilbud og fødeavdeling. Velgerne må kunne forvente at Venstre i regjering viser at løftene var alvorlig ment, er budskapet fra Noodt til Venstre-ledelsen.