Formannskapet i Alta samlet seg bak enstemmig kritikk av dagens tilbud innen prehospitale tjenester og krever blant annet at ambulanseflyet som er tatt ut av heldøgns beredskap tilbakeføres. Samtidig trakk formannskapet ut et forslag om akuttsykehus og forsterket det ved å fremme det som en egen uttalelse knyttet til ambulansesituasjonen i Alta. Her heter det:

«To akuttsykehus i Vest Finnmark, i Alta og Hammerfest, vil løse mange av de utfordringene Finnmarkssykehuset og pasientene har med pasienttransport over lange avstander, og over det værutsatte Sennalandet, og vil kunne frigi midler fra ambulansekjøring og forflytting av pasienter- til behandling.»

Fikk kjeft

Det var Venstres Trine Noodt som kjørte saken. Hun argumenterte med at i tillegg til å kreve konkrete og snarlige forbedringer i ambulanseplanen, måtte også formannskapet påpeke at «roten til alt vondt» er en sykehusstruktur som gir en uforsvarlig responstid for flertallet av innbyggere i Vest-Finnmark.

– Mitt og Venstres forslag om at to akuttsykehus for Vest-Finnmark vil løse mange av ufordringene ambulansetjenesten står overfor, og bedre sikkerheten for folk flest, fikk litt uforklaring motbør først. Venstre fikk kjeft for å fremme et slikt forslag, men til slutt ble det gledelig nok til et enstemmig forslag. Det ble forsterket gjennom at det ble en egen uttalelse, forklarer Noodt.

Tydelig krav

Også ordfører Monica Nielsen er glad for at det står et samlet politisk miljø i Alta bak kravene som nå reises.

– Vi leverer en tydelig og tverrpolitisk uttalelse til ambulanseplan. Den strammer opp planen betydelig. Blant annet er våre krav:

  • Bemannet Ambullansebil nr. 4 må på plass i løpet av 2018.

  • Nattflyet som ble kuttet ( uten forutgående ROS!) må tilbakeføres,

  • Ambullansegarasje Alta må lokaliseres ved Alta helsesenter, ut fra både avstander med mer.

  • Våre ambulanser bør utstyres med CT,

Her er den enstemmige høringsuttalelsen fra Alta Kommune:

Akuttsituasjonen i Alta må styrkes, Sintefrapporten viser at Alta ligger på under normen på 90% tilgjengelighet. Ambulanseplanen går frem til 2028, det er avgjørende at Alta tilføres nødvendige ressurser i løpet av 2018. Dette gjelder både til de 4 døgnbemannede bilambulanseenhetene med personell som er lagt i planen samt at natt fly som er fjernet tilbakeføres Alta.

Alta kommune ber Finnmarkssykehuset etablere moderne ambulansestasjoner med tilstrekkelig dimensjonering og kapasitet i Alta. Stasjonen i Alta må lokaliseres nær Alta legevakt.

Alta Kommune tar til etterretning etableringen av en ambulansestasjon på Skaidi, målet må likevel være å etablere tilstrekkelig tilgjengelighet på ambulansebiler i Alta, slik at pasienttransport mellom Alta og Hammerfest skjer uten omlasting.

Medisinsk støtte fra helsepersonell ved luftambulansebasen spiller en sentral rolle ved hendelser i Alta. Kommunen er fornøyd med at denne basen videreføres i planperioden. Alta kommune er i hovedsak tilfreds med høringsutkastet til Overordnet ambulanseplan for Finnmarkssykehuset 2018-2028, men vil presisere viktigheten av å få på plass tiltakene som det vises til i vårt høringssvar. Behovet er prekært og må få en snarlig løsning.

Alta Kommune støtter ikke forslaget om å flytte ambulansebåten fra Øksfjord til Hasvik. Dette vil redusere responstiden i østre Altafjord ytterligere. Området mellom Hasvik og Loppa er svært værhardt, dette kan medføre at både Loppa og Altafjorden blir uten ambulansebåt beredskap.

AK krever derfor at ambulansebåten fortsatt skal ha sin lokalisering i Loppa.

Alta Kommune har stor forståelse for situasjonen i Hasvik, og støtter kravet om styrket beredskap også her.

Alta Kommune vil tilslutt peke på behovet for å styrke kompetanse og utstyr i ambulansene i Finnmark. I et fylke med så store avstander må alt av tilgjengelig utstyr tas i bruk. Finnmark må bli det første fylket hvor det etableres CT i bilambulansene.