Altaposten dokumenterte tidligere i vinter at det for en potensiell livstruende skadd/syk pasient tok tre timer fra melding til AMK til vedkommende var innenfor dørene på UNN. Helse Nord bekreftet at det var innenfor de normer helseforetaket mener gir et forsvarlig helsetilbud til Finnmarks befolkningssenter. Helseminister Bent Høie (H) syntes ikke dette var noe problem så lenge det var innenfor det Helse Nord fant akseptabelt. For mange, mer overraskende, var at Ap og Jonas Gahr Støre heller ikke hadde problemer med at det kan ta timer for livstruede pasienter å komme under sykehusbehandling.

Nå har partileder Jonas Gahr Støre og Ap snudd.

– Nei, dette er ikke godt nok. Jeg forstår godt at dette skaper uro i Alta, slår partilederen fast på direkte spørsmål om akuttilbudet og dokumenterte tilfeller som forteller at det kan ta timer for pasienter å få sykehushjelp selv der sekunder og minutter teller.

Ambulansekrisen

Gahr Støre var sammen med et stort apparat fra Ap, blant annet Ingvild Kjerkol, helsepolitiske talsperson for Ap på Stortinget og stortingsrepresentant Cecilie Myrseth fra Troms, på luftambulansebasen i Alta sist fredag. De ønsket å holde seg oppdatert på forholdene rundt krisen i luftambulansetjenesten.

I et intervju med TV Nord/Altaposten går det klart fram at Gahr Støre ikke er sikker på at befolkningen i Alta har et godt nok tilbud, og at det er foretatt nødvendige sikkerhets- og sårbarhetsanalyser knyttet opp mot akutt- og fødetilbud.

VIKTIG SAK: Ap mener de har gjort det som er mulig for å tvinge helseminister Bent Høie til handling i ambulanseflysaken, og vedgår nå at innbyggerne i Alta har et for dårlig akuttilbud. Både stortingsrepresentant Cecilie Myrseth fra Troms og partiets talskvinne i helsespørsmål, Ingvild Kjerkol var tilstede sammen med ordfører Monica Nielsen under befaringen i Alta fredag. Foto: Jarle Mjøen

– Helsetilbudet til befolkningen i Alta-regionen er helt avhengig av at luftambulansetjesten og basen i Alta fungerer. Det er der regjeringen har satt befolkningen i nord i en veldig kritisk situasjon med en anbudskonkurranse med  mange mangler og så stor usikkerhet, sa Gahr Støre. Han la til at han hadde møtt mange flotte piloter i Alta som er svært attraktive på arbeidsmarkedet, og som nå er usikker på fortsatt jobb i tjenesten på grunn av arbeidsbetingelser hos den nye selskapet som betyr kraftig redusert lønn.

– Slik takker ikke etterspurt arbeidskraft ja til. Dette er sterkt kritikkverdig. Det er regjeringens og statsrådens ansvar at det er slik, slo Gahr Støre fast.

Ingen signaler

På Stortinget har Ap ikke vært villig til å sette hardt mot hardt, men i stedet latt KrF få diktere et kompromissvedtak. Det  har så generelle formuleringer at Bent Høies første reaksjon var at han hadde fått alt handlingsrommet han ønsket, og at han ikke hadde noen planer om å kreve virksomhetsoverdragelse.  Opposisjonspartiene mener virksomhetsoverdragelse er det eneste som sikrer en tjeneste der dagens erfaring og kompetanse blir videreført når Babcock overtar kontrakten i juli 2019.

Når det gjelder mangelen på utredning, sikkerhets og sårbarhetsanalyser for akuttilbudet i Alta og Finnmark, var beskjeden fra Gahr Støre at han måtte hjem for å undersøke om det faktisk er gjort før han kommenter dette.

Helse Nord har tidligere overfor Altaposten bekreftet at det ikke er gjort ROS av akuttilbudet i Alta, og heller ikke foretatt en sikkerhets- og sårbarhetsanalyse da ambulansefly 2 ble kuttet fra heldøgns beredskap til kun dagberedskap.