I sitt virke som Altas ordfører fra 2011 til og med 2015 brukte Laila Davidsen mye av sin kapasitet og energi på å kjempe for for akuttilbud og fødeavdeling. Trygghet for liv og helse for innbyggerne i regionen var Davidsens høyeste prioriterte sak, men hun opplevde at hun ble motarbeidet av både fylkespartiet og helseminister Bent Høie.

– Min frustrasjon over at Høyre kan basere vedtak og stå for en politikk uten å ha et solid fakta- og utredningsgrunnlag i bunn, er sikkert velkjent for de fleste. Nå opplever jeg at det å være leder i Alta Høyre, hvor det forventes at jeg skal være lojal og forsvare partiet i ulike helsespørsål , tapper meg for energi. Det fordi jeg selv, og Alta-samfunnet ser at Høyre tar feil. Jeg må kunne se folk i Alta i øynene og vite at jeg politisk kjemper en kamp for dem og ikke sentrale rikspolitikere i  eget parti, forklarer Davidsen som svar på hvorfor hun har trukket seg som leder av Alta Høyre.

Ikke ordførerkandidat

Davidsen fikk mye ros for årene som ordfører, ikke minst for konsekvent ha tatt innbyggernes parti i sykehusdebatten til stor irritasjon både i fylkespartiet og hos Høyre sentralt. Da hun takket ja til ledervervet i Høyre ved siste årsmøte var det et signal om at hun var klar til å kjempe Høyre tilbake i ordførerposisjonen i Alta.

– Det har jeg ingen kommentar til, sier Davidsen og avkrefter samtidig spekulasjoner om at hun kan bli Senterpartiets ordførerkandidat, et parti som vinner stadig flere altaværingers tillit med sin kamp for akuttilbudet i Alta og Finnmark.

– Nei, jeg har ingen planer om å melde meg inn i Senterpartiet. Ei heller vurderer jeg overgang til noe annet parti.

Høies arroganse

Det er velkjent at Laila Davidsen over lang tid har vært svært oppgitt over helseminister Bent Høie og den arrogansen hun mener han er en eksponent for med tanke på helseorganiseringen i Finnmark. Til tross for at Alta Høyre en rekke ganger har bedt om å få begrunnelse for at Høie blokkerer for faktabaserte utredninger av strukturen, og heller ikke har fulgt opp kravene om å gjennomføre sårbarhets- og sikkerhetsanalyser, har ikke partiet fått noen slike svar.

Det skapte også sterke reaksjoner da fylkespartiets leder nektet å forholde seg til årsmøtevedtak i Finnmark Høyre om at det må gjennomføres helhetlige utredninger av sykehusstrukturen før det gjøres nye tunge sykehusinvesteringer som vil sementere strukturen.

– Jeg kunne sagt veldig mye om dette, og det er så mye at jeg kunne skrevet bok om det. I dag lar jeg det ligge. Nå er det beste for både Alta Høyre og meg selv at jeg ikke leder kommunepartiet, eller er med i styret. Jeg har ingen vonde følelser for Alta Høyre, og ønsker de som skal drive partiet videre lykke til.

– Hva skal Laila Davidsen nå gjøre?

– For meg ble ledervervet i Alta Høyre en stor energilekkasje. Mitt andre store verv, leder av Alta IF, gir meg energi og positivitet. Jeg er klar til å jobbe enda hardere for Alta IF, klargjør Davidsen.

Krisestemning

Tidligere nestleder Bjørn Konrad Johansen har overtatt ledervervet i Alta Høyre. Den fungerende nye Høyre-lederen avviser at Alta Høyre er inne i en alvorlig krise.

– Både Laila Davidsen og Gunn Heide Henriksen har trukket seg fra styret. Slik jeg forstår det er de fortsatt medlem i Alta Høyre, og har partiets beste i tankene, sier Johansen.

For en måneds tid tilbake hadde Altapostenen en lengre samtale med en av partiveteranene i Høyre. Vedkommende spådde at Davidsen ville trekke seg, og gjorde det samtidig klart at det ville bli en tynn liste partiet eventuelt kunne legge fram for velgerne ved valget i 2019.

– Vi har allerede satt en nominasjonskomite som skal ledes av tidligere leder av Alta Høyre, Bjørn Roald Mikkelsen. Alta Høyre skal stille liste, og det blir en sterk liste, hevder leder Johansen.

– Er du enig i arrogansen og mangel på begrunnelse i helsepolitikken fra Høie og fylkespartiet?

– Jeg kommer ikke til å si ett eneste ord om helseminister Bent Høie, sykehus eller annen helsepolitikk. For Alta Høyre er det mange andre saker som vi jobber med, og kan ikke ha fokus på kun en sak.

– Men dere må vel gjøre noe for å snu krisestemningen?

– Krisestemning er noe jeg ikke kjenner meg igjen i. Vi blir forelagt at det har vært et medlemsras i Alta Høyre. Faktum er at vi hadde 64 betalende medlemmer før jul, og nå har vi 60.