Partilederen avviser at Ap igjen har bøyd av og ofret befolkningen for et kompromiss som redder helseminister Bent Høie.

– Ap er ikke et protestparti. Vi jobber for å få endringer, og da må vi ha flertall. Det fikk vi og dermed må Høie levere, sier Jonas Gahr Støre til Altaposten, samtidig som han er tydelig på at Bente Høie ligger «tynt an» dersom han ikke følger opp instruksen Stortinget har gitt gjennom vedtaket torsdag.

Ap-lederens budskap i Alta var at han og Ap har opptrådt stikk motsatte av å være ettergivende og svak i konfrontasjonene med helseministeren i Stortinget.

– Høie kunne ha smilt hele veien ut av Stortinget dersom vi hadde endt opp med et forslag som ikke fikk flertall, forklarer Gahr Støre og legger til:

– Han må sørge for at luftambulansetjenesten fungerer. At det nye selskapet tar med seg erfaring og kompetanse opparbeidet i Lufttransport. Det betyr at piloter og andre faggrupper må tilbys arbeidsvilkår slik at de blir i tjenesten. Vi skal følge med at det skjer.

Fornøyd med Jonas

Lokale partivenner, både ordfører Monica Nielsen og gruppeleder Ole Steinar Østlyngen, er godt fornøyd med det partiet deres har levert i luftambulansesaken. Ikke minst ved å ha vært arkitekten bak et flertallsforslag som tvinger helseministeren til noe som i praksis er virksomhetsoverdragelse, ifølge de to. Partileder Gahr Støre tror ikke helseministeren vil utfordre stortingsflertallet.

– Husk at vi fikk KrF over flertallsstreken, og sammen med Rødt, SV, MDG har Stortinget gitt en instruks som må følges opp, påpeker partilederen.

Havari

Ute på flystripe i nærheten av basen og hangaren til Lufttransport trår gruppeleder Ole Steinar Østlyngen urolig rundt mens media intervjuer toppfolkene fra partiledelse og Ap-fraksjonen i stortingets helsekomite. Selv frykter Østlyngen at det Babcock ikke vil få luftambulansetjenesten til å fungere slik som i dag etter tap av kompentase og erfaring bygd opp gjennom flere tiår.

– Dette er ikke Ap sitt ansvar. Vi har gjort det vi kan, slår Østlyngen fast.

Sjefen i Luftambulansetjenesten, Frank Wilhelmsen, er etter Stortingets vedtak mer optimistisk enn han var før vedtaket ble en realitet. Han mener at vedtaket er et skritt i riktig retning for å motvirke at enda flere piloter og teknisk nøkkelpersonell finner seg bedre jobber enn det Babcock til nå har vært villig å tilby.

GOD STEMNING: Leder av Ap-raksjonen i Stortingets helsekomite, Ingvild Kjerkol,syntes å ha kjemi med piloter og ansatte ved luftambulansebasen i Alta da hun fredag var på besøk. Foto: Jarle Mjøen

– Jeg vil ikke avblåse krisen, men jeg håper vedtaket kan medvirke til at pilotene som er i Lufttransport blir stående ut kontrakten vi har med å drive luftambulansetjenesten. Da kan vi klare å avslutte kontrakten på en ordentlig måte, sier Wilhelmsen.

Babcock skal iføgle anbudet de har vunnet overta driften av luftambulansetjenesten i juli 2019.

Gode ønsker

Ansatte i luftambulanseberedskapen Altaposten har snakket med er mer enn skeptisk til at vedtaket Ap og Jonas Gahr Støre var arkitekten bak, vil tvinge helseministeren i en annen retning enn den han til nå har valgt å gå i.

– Hvordan i svarte skal Høie og co følge opp Stortingets instruks og  «sikre at erfaring og kompetanse i dagens tjeneste overføres»,  uten at det sikres en reell  overføring av FOLK fra Lufttansport? Med kloning? Hjerne-transplantasjoner? Magi? er det retoriske spørsmålet som stilles dagen etter Stortingets vedtak.

Overfor Altaposten påpeker Gahr Støre at alternativet var å stemme for forslaget til Rødt, noe som innebar annullering av anbudet Babcock har vunnet, prolongering av kontrakten med Lufttransport og ny utlysning med krav om virksomhetsoverdragelse.

– Det ville ikke fått flertall. Alle skal vite at vi har jobbet hardt for å få KrF med på flertallsvedtaket, klargjør Jonas Gahr Støre.