Det er langt fra ukjent at helsesøstertjenesten sliter med å rekruttere. Akkurat nå har tjenesten i Alta en utlysning på seks stillinger. Leder Tone Dervo håper at alt er på plass innen høsten.

– Jeg sjekket i forrige uke og da var det noen få som hadde søkt. Det er ikke nok, vi trenger mange helsesøstre og sykepleiere.

TRENGER SEKS NYE: Leder for helsesøstertjenesten i Alta, Tone dervo, er spent på hvor mange søkere de får. Til høsten må stillingene være besatt.

I november 2017 var to stillinger i tjenesten ubesatt, noe som fikk store konsekvenser for småbarnsforeldre i kommunen. Som følge av dette ble tjenestetilbudet til barn i alderen 0-5 år redusert. Flere av småbarnskontrollene ble kuttet, noe foreldre i Alta reagerte på.

Landsomfattende problem

Siden den gang har flere stillinger blitt tilgjengelig, men det løser på ingen måte problemene. Årsaken til at svært få søker er at det er manko på helsesøstre og sykepleiere totalt sett.

– Regjeringen har overført mer penger til kommunene, slik at det kan opprettes nye stillinger. Samtidig har utdanningskapasiteten blitt halvert. Utdanningen er forlenget med en master og dermed tar man inn færre studenter, forteller Dervo, som også er leder for faggruppen for helsesøstrene i Finnmark.

Hun forteller at i Finnmark så kniver man om de samme personene. Akkurat nå søker også Hammerfest etter helsesøster, det får betydning for Alta, og omvendt. Hun påpeker også at om noen år vil mangelen bli stor over hele landet.

– Mange vil gå av med pensjon om noen år. Da blir det enda verre.

I kraft av sitt engasjement i faggruppen har hun jobbet iherdig med dette.

–  Vi er i tett dialog med både Universitetet i Tromsø, fylkeslegen og regionrådene.

– Hva sier man politisk når dere tar opp saken?

– Regionrådet har lovet å trykke på for å øke kapasiteten på utdanningene.

God hjelp

Til sammen er det ni utdanningsinstitusjoner som tilbyr utdanningen i landet. Jobben med å få flere helsesøstre og sykepleiere utdannet har flere løsninger.

Hilde Søraa (Ap) har tidligere uttalt at løsningen er en sykepleierutdanning i Alta. Selv om det har vært jobbet med i lang tid er det fortsatt ikke på plass. Pengene til det ble ikke bevilget i revidert nasjonalbudsjett.

Lokalt i Alta har man bestemt seg for å dele ut stipend til de som ønsker å utdanne seg til enten sykepleier eller lærer.

Dervo jobber iherdig for at det skal bli flere utdanningsplasser. Med seg på laget har hun universitetet, som hun berømmer for sin innsats.

– De har veldig lyst å få dette til og har søkt om midler for å få økt kapasiteten. De gjør en kjempejobb. Ingenting er landet, men det er gode prosesser på gang.

– Har du trua på at det blir en løsning og at man får økt kapasiteten?

– Jeg ser for meg en løsning. Jeg er optimist og tenker at dette skal vi få til.