Midlene de har søkt om er internt utlyste midler, omstillingsmidler i forbindelse med fusjonen, forteller Nina Emaus. Hun er leder for Institutt for helse- og omsorgsfag ved Det helsevitenskapelige fakultet ved UiT.

Over hele landet er det mangel på helsesøstre. Det er også situasjonen i Finnmarkskommunene.

Et genuint ønske

Emaus forteller at instituttet ønsker seg et desentralisert tilbud i Alta og Harstad, en beslutning basert på informasjon fra fagmiljøene i de to byene.

– Instituttet har for tiden et lite lærerlag på tre person på 2,5 stillinger. Vi kan ikke skvise noe mer ut av det. Vi er faktisk der i utviklingen av studiet at vi fra 2019 kunne gitt desentralisert tilbud fra Alta og Harstad, men da må vi ha en prosjektleder på begge stedene.

Emaus sier denne personen skal drive studiegruppen og være tett koblet opp mot Tromsø.

– Vi ønsker virkelig å imøtekomme dette faglige behovet.Vi er derfor veldig spent på om vi får pengene, sier Emaus, som tror at avgjørelsen kan komme om cirka 14 dager.

Har søkt informasjon

Hun forteller videre at det er gjort grep for å utvide Nord-Norge-kvoten for å dekke behovet i landsdelen. Instituttet har fått flere innspill fra rådmennsutvalg i Finnmark og Nordland. Det er meldt om et stort behov for helsesøstre i distriktene.

– Vi ønsker denne utdanningen på masternivå for distriktene og for helsesøstrene våre.

Hun sier at dersom også kunnskapsdepartementet ville gitt bevilgninger for å øke kapasiteten, ville det styrket tilbudet enda mer.