– Vi mangler både sykepleiere og lærere. Nå tilbyr vi stipend til de som vil ta disse utdanningene, sier Kristin Jensen(Ap), leder av hovedutvalget for helse og sosial.

Kommunen vil også gi stipend til barnehagelærer, vernepleier og helsesøster.

– I budsjettet for 2018 har vi satt av 500.000 kroner til rekruttering. 300.000 av dem skal gå til utdanningsstøtte, sier hun.

Tenker du på å utdanne deg til sykepleier, vernepleier, helsesøster, lærer eller barnehagelærer, kan det være lurt nå. Alta kommune lyser nemlig ut stipend på 45.000 fordelt på tre år, til studenter som tar disse utdanningene.

Alle enige

Sammen med varaordfører Anita Håkegård Pedersen (SV) fronter Jensen nå saken, som har bred enighet både i posisjon og opposisjon.

– Alle er enige om at det er viktig å satse på rekruttering og at vi bør gjøre noe nå, sier Jensen.

– Vi har et kompetansegap på flere fagområder, og det som er mest prekært er sykepleiere.

– Vi trenger nye folk, og vi trenger at våre ungdommer tar utdanning som vi så sårt trenger. Kanskje kan stipendet være med på å få våre ungdommer til å flytte hjem igjen, sier Jensen.

Hun vil at de som utdanner seg innen disse retningen skal føle at kommunen verdsetter dem, og håper at de vil velge Alta når de er ferdige.

15.000 i tre år

I år har er det de som skal bli sykepleier, helsesøster, vernepleier, barnehagelærer eller lærer som kan få 15.000 i året i stipend.

– De som får innvilget stipend får det over tre år, til sammen 45.000. Det høres kanskje ikke så mye ut men vi håper det kan bidra til at noen studenter velger nettopp disse yrkene, sier Jensen.

Saken skal behandles i formannskapet etter påske, men er allerede forankret i hovedutvalgene for helse og for oppvekst.

300.000 er satt av til studiestøtte. Resten, rundt 200.000, blir brukt til omdømmebygging på sosiale plattformer, utdanningsmesser og skolebesøk.

– Vi ønsker også å vise Alta frem, og vise hvor fin kommune vi har så folk får lyst til å flytte hit, sier Jensen.

Også lærer og barnehagelærer

– Vi mangler både sykepleiere, helsesøstre og vernepleiere, men også lærere og barnehagelærere, sier Anita Håkegård Pedersen.

I fjor ble det satt igang nasjonale tiltak for å få flere til å søke til lærerutdanningen. Lokalt har man ikke gjort noe ekstra.

– Vi ønsker også i kommunen å bidra til en økt søkning til lærerutdanning. For vi vet jo at vi kommer til å mangle lærere, sier Anita Håkegård Pedersen.

For henne har det å få flere til å ta lærereutdanning vært et hjertebarn gjennom flere år.

– Vi har for få lærere og barnehagelærere. Hvis dette kan være en stimulans til å velge yrke, så vil det hjelpe kommunen godt. Vi vil vise at vi satser på dem, sier hun.

Jobber for sykepleierutdanning

Ved siden av dette jobbes det iherdig for å få sykepleierutdanning i Alta. Det må komme som en ekstra utdanning, utover det som finnes i Hammerfest i dag. Toget er gått for oppstart høsten 2018, men håpet er å få det igang til neste studiestart.

– Så vi jobber i alle kanaler vi kan for å få sykepleierutdanning til Alta. Det tror vi vil hjelpe på for å få flere sykepleiere. Da kan folk som allerede er etablert, og kanskje har jobba i helsevesenet i flere år utdanne seg videre.

– På sikt kommer vi til å mangle mange sykepleiere. Om 20 år kan det være snakk om rundt 50, sier Kristin Jensen.

Fristen nærmer seg

15. april er fristen for å søke høyere utdanning i Norge.

– Derfor ønsker vi å komme ut med budskapet nå. Kanskje vi kan påvirke noen til å søke de utdanningene, sier Håkegård Pedersen.

Ikke før i jul får man vite hva man kommer inn på, og kan takke ja til plassen. Derfor blir søknadsfristen til stipendet etter det.

Det blir dessuten en bindingstid til kommunen etter endt utdanning. Denne skal stå i forhold til stipendet som er tildelt.

– Søknadsskjema finner man på kommunens hjemmeside, og søknadene behandles av administrasjonen, forteller Kristin Jensen.