Sykepleiere som videreutdanner seg til helsesøstre i Alta risikerer å tape økonomisk.

– Når folk taper økonomisk på å videreutdanne seg, og kanskje ender med lik eller dårligere lønn etter to år med ekstra utdanning, er det ikke rart at de ikke gidder å utdanne seg til helsesøster. Lønna til en helsesøster med femårig utdanning, og en turnussykepleier i kommunen med tre års utdanning er forsvinnende liten, sier leder for helsesøstrene i Alta kommune, og leder for faggruppen for helsesøstere i Finnmark, Tone Dervo.

På agendaen

Personalsjef i Alta kommune, Karin Kristensen, bekrefter overfor Altaposten at kommunen gir et rekrutteringstillegg til sykepleiere i kommunen som forplikter seg til å jobbe enten i nattjenesten, på sykehjem, i vikartjenesten eller i hjemmetjenesten. Men den dagen de vil videreutdanne seg til helsesøster, mister de tillegget.

– Ja, det stemmer, og i den situasjonen vi er i med mangel på helsesøstere, så er dette noe vi bør se på. Faktisk har vi det på agendaen allerede på et møte i neste uke, sier Kristensen.

Hun forklarer at tillegget til sykepleierne er for å sikre at man har nok folk i stillingene.

– Dette er noe som er vanlig når man sliter med rekrutteringen av ulike yrkesgrupper, eksempelvis lærere, vernepleiere med flere. Etter at Kostra-tallene viste at Alta ligger lavt i forhold til helsesøsterdekningen, tenker vi at det er på tide å ta grep også her, sier personalsjefen.

Ingen gulrøtter

Den siste uka har utfordringen blitt ytterligere aktualisert, etter at det ble kjent at Alta helsestasjon, på grunn av to vakante stillingsressurser, har måttet ta ned tilbudet på helsestasjonen dramatisk. En rekke kontroller av småbarn utgår, noe som har vakt sterke reaksjoner fra småbarnsmødre, som lurer på om de skal måtte «google seg frem til informasjon».

Tone Dervo påpeker flere hindere for de som vil bli helsesøstere.

– En lærer som vil videreutdanne seg i kommunen får innvilget en lesedag med full lønn, men dette får ikke en sykepleier som vil videreutdanne seg. Vi har rett og slett ingen tilretteleggingstiltak for de som ønsker å bli helsesøster, sier Dervo, som mener Alta kommunen må forplikte seg til å videreutdanne sykepleiervikarer som ønsker å bli helsesøstere.

Ikke bare «kosejobb»

Dervo mener det ikke bare er prekært å utdanne flere, men også beholde de som allerede jobber i tjenesten. Hun mistenker at enkelte går rundt og tror at det å være helsesøster er en «kosejobb».

– Ja, det er veldig koselig å være helsesøster, men folk ser ikke den vanskelige sida. Når foreldre ikke gir god nok omsorg eller når barna ikke utvikler seg som de skal. Hvis et barn eksempelvis holder på å utvikle vannhode, eller holder på å utvikle diabetes, så er det kjempekonsekvenser om vi ikke oppdager det tidlig nok. Slike ting har vi også ansvar for. Mange tar også tankene med seg hjem og til slutt er det noen som ikke orker ansvaret og begynner i annen jobb, sier helsesøsterlederen.