Takk for brevet vedrørende informasjon til media om skadegrad for pasienter etter ulykker av 01.11.22.

Praksisen som sykehusene har hatt med å gi anonymisert informasjon til media om pasienter etter ulykker og hendelser i samfunnet, har lenge vært et dilemma for oss. Det handler om å veie to viktige hensyn opp mot hverandre: Taushetsplikten og personvernet overfor våre pasienter opp mot medias behov for informasjon etter ulykker. Denne diskusjonen har gått over flere år.

Alle pasienter har rett til vern mot spredning av opplysninger om personlige og helsemessige forhold. Det gjelder også personer som har vært utsatt for ulykker eller voldshandlinger som blir omtalt i media. Vi ser at vår rutine med å gi media informasjon om pasienter som er i vår ivaretakelse utfordrer taushetsplikten til medarbeiderne våre (Helsepersonelloven § 21). Helsepersonell er lovpålagt å hindre at andre får adgang eller kjennskap til opplysninger om folks personlige forhold eller sykdomsforhold.

Dagens praksis med å gi informasjon til media om pasienters helsetilstand/skadegrad etter ulykker og voldshendelser strekker seg mange år tilbake i tid, da tilgang til informasjon var annerledes enn i dag. I dag sprer opplysninger om hendelser seg raskere enn tidligere. Spredningen har også et omfang som gir folk flest mer informasjon gjennom flere kanaler og media, også sosiale media. Vi opplever stadig at den informasjonen vi gir til pressen om enkeltpasienter kan bidra til å identifisere pasienter uten deres samtykke. Vi har ikke lov å gi ut opplysninger som kan identifisere en person jf. Lov om behandling av personopplysninger, kapittel II, artikkel 6 og 9.

Prosess i alle sykehusene i nord

Med bakgrunn i dette er det satt i gang en prosess der alle sykehusforetak i Helse Nord gjennomgår sine rutiner for informasjon til media etter ulykker. Internt i sykehusene er det involvering av ulike faggrupper som bl.a. fagråd i traumatologi, akuttmedisinske faggrupper, klinisk etisk komité og brukerutvalg. Det har også vært møter med lokalt politi ved de ulike sykehus. En beslutning vil trolig være klar ved utgangen av året.

Redaktørforeningen i Nord-Norge ble 12. oktober gjort kjent med denne prosessen. Det skjedde i et møte med representanter fra Finnmarkssykehuset, Universitetssykehuset Nord-Norge, Nordlandssykehuset og Helgelandssykehuset. Formålet med møtet var å orientere om den pågående prosessen, samt få innspill fra styret i redaktørforeningen.

Taushetsplikt vs åpenhet Det er riktig som redaktørene opplyser i brevet, at Universitetssykehuset Nord-Norge det siste året har strammet litt inn på rutinene for informasjon om pasienter til media etter ulykker. Årsaken er at UNN vil unngå å bryte taushetsplikten når det gjelder enkeltpasienter. Ved hendelser på mindre steder er sannsynligheten for identifisering så stor at vi vurderer hensynet til taushetsplikten som viktigere enn informasjonsbehovet til offentligheten.

Vi ser at resultatet kan være at innbyggere i små lokalsamfunn får mindre informasjon enn innbyggere i større bykommuner. Dette er også et tema som diskuteres i den pågående prosessen.

Mange sykehus, deriblant Haukeland, St. Olavs hospital, Oslo universitetssykehus og Sørlandet sykehus har sluttet å gi informasjon til media etter ulykker, begrunnet i Helsepersonellovens §21 som omhandler taushetsplikten vår og Lov om personvernopplysninger.

Pårørende har klaget Redaktørene gir eksempler på at det skaper utfordringer for dem når UNN ikke gir informasjon om skadestatus etter ulykker. UNN opplever andre typer utfordringer.

UNN har fått klager fra pårørende på at det er gitt ut informasjon som er vanskelig for dem det angår i en sårbar situasjon. Det beklager vi, og har derfor strammet inn våre rutiner for å hindre at det skal skje igjen. For vår del veier hensynet til den enkelte pasients rett til vern mot spredning av helseopplysninger – når dette skjer uten samtykke, tyngre enn allmenhetens interesse for opplysninger.

Sykehusene er offentlige organisasjoner, og vi skal være åpne om virksomheten vår. Vi deler mye informasjon om hvordan vi jobber, og gir innsyn i dokumenter som media og private ønsker innsyn i. Vi åpner også sykehusene for media i mange sammenhenger. Vi forsøker å finne løsninger som tar hensyn til pasienter og medarbeidere i ulike situasjoner.

Veien videre Det er foreløpig ikke landet en beslutning om eventuelle endringer i rutiner og praksis for sykehusene i nord, men vi regner med at det vil skje innen utgangen av 2022.

Vi vil informere media om resultatet når saken er ferdig behandlet i Helse Nord.

Med vennlig hilsen

Anita Schumacher, adm. direktør i UNN

Roald Linaker, styreleder i UNN