Åpent brev til Finnmark politidistrikt

ved politimester Ellen Katrine Hætta

Universitetssykehuset i Nord-Norge

ved administrerende direktør Anita Schumacher

og styreleder Roald Linaker

Finnmarkssykehuset

ved foretaksleder Per Angermo

og styreleder Lena Nymo Helli

Et samlet redaktørkorps i Finnmark reagerer på Finnmark politidistrikts nye praksis med å ikke kommentere skadegrad i ulykker, og i forlengelsen Universitetssykehuset i Nord-Norges (UNN) likelydende praksis i tilfeller hvor de vurderer den aktuelle geografien til å være for liten.

I en artikkel i Altaposten 14. september bekrefter kommunikasjonssjef i Finnmark politidistrikt, Anders Stang Lund, at politidistriktet har innført en ny instruks hva angår informasjon om helseopplysninger. Det er først og fremst Finnmark politidistrikts tolkning av den nye personlovgivningen (GDPR) som ligger til grunn for instruksen. Videre uttaler Stang Lund at både UNN og Finnmarkssykehuset har bedt politiet slutte å uttale seg om personers helsetilstand og henvise videre til de to instansene. Hittil har vi opplevd at Finnmarkssykehuset har informert om skadegrad.

I september var det to alvorlige ATV-ulykker, i henholdsvis Båtsfjord og Hasvik. I førstnevnte tilfelle fikk iFinnmark opplyst fra kommunikasjonssjef ved Finnmarkssykehuset, Eirik Palm, at den involverte mannen var alvorlig skadet. Han ble siden overført til UNN. Der stoppet all informasjon om mannens tilstand, da kommunikasjonsrådgiver ved sykehuset, Solveig Jacobsen, vurderte at forholdene i Båtsfjord – med sine 2.152 innbyggere – var for små til at de kunne uttale seg om skadegrad på den involverte personen. Det er verdt å merke at Båtsfjord er den 4. største kommune i Øst-Finnmark, og 10. største i Finnmark. Det vites ikke hvor UNNs grense for «små forhold» går, men hvis det er ved Båtsfjord, er spørsmålet om de åtte kommunene med lavere innbyggertall også må tåle en lavere grad av informasjon ved ulykker og hendelser. Vi har møtt den samme holdningen fra UNN gjeldende hendelser både i Alta og Hammerfest, som er regionens to største kommuner. Viser for øvrig til fullstendig oversikt over innbyggertall i den enkelte kommune i Finnmark vedlagt dette brevet.

I september ble en kvinne i 70-årene påkjørt av en minibuss i Alta. Finnmark politidistrikt kunne ikke uttale seg om skadegrad, og informerte Kronstadposten om at en ambulanse hadde fraktet kvinnen til legevakt. Ingen kommunale legevakter i Finnmark har pressetelefon, og skadeomfanget er fremdeles ukjent. I etterkant av slike hendelser, oppstår det på nytt et informasjonsbehov som vi nå ser at vi ikke har mulighet til å fylle på grunn av Finnmark politidistrikts nye instruks, sammenholdt med tilfellene der UNN ikke vil uttale seg fordi de selv vurderer de samfunnsmessige forholdene til å være for små. I bortfallet av korrekt og troverdig informasjon publisert i et redaktørstyrt medium, risikerer man at det oppstår ryktespredning i både små og store samfunn.

Den nye praksisen begrenser også medienes mulighet til å formidle vesentlig informasjon av allmenn interesse. Vi ser med bekymring på at vi mister tilgangen til informasjon som bør være tilgjengelig for nyhetsformidlingen, og som vi selv kan vurdere det publisistiske rundt. Praksisen vanskeliggjør i tillegg pressens arbeidsforhold, da vi ikke lenger vil vite hvilke ulykker det er mest aktuelt å rykke ut på. Slike rykk medfører ofte lang reisevei, og det sier seg selv at vi dermed er avhengig av informasjon som gjør at vi kan gjøre gode vurderinger. Vi mister også muligheten til å følge opp saker med relevant statistikk og problematisering av ulike utfordringer.

Vi vil minne om at pressen er underlagt publiseringsreglene i Vær Varsom-plakaten, herunder punkt 4.1:

«Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.»

og 4.6:

«Ta hensyn til hvordan omtale av ulykker og kriminalsaker kan virke på ofre og pårørende. Identifiser ikke omkomne eller savnede personer uten at de nærmeste pårørende er underrettet. Vis hensyn overfor mennesker i sorg eller ubalanse.»

Pressen har gjennom egen vurderingsevne og de etiske normene evne til å vurdere hvilke opplysninger man skal gå ut med. Dette er en praksis som har vedvart i en årrekke og som har fungert hensiktsmessig i de aller fleste tilfeller. Personvern og å vurdere omtale av personer i en sårbar situasjon sitter i vår ryggmarg.

Vi har selvsagt forståelse for at Finnmark politidistrikt og UNN ønsker at korrekt informasjon kommuniseres ut. Vi kan likevel ikke akseptere at den nye praksisen overprøver pressefriheten og offentlighetsprinsippet. Vi etterspør derfor hvor den nye praksisen er hjemlet i lov. Er det slik at innbyggere i mindre kommuner har krav på dårligere informasjon enn innbyggere i større kommuner? Hva er terskelen for en kommune med små forhold, slik UNN ser det? Hvilke vurderinger ligger til grunn her?

Vi håper ledelsen og kommunikasjonsenheten hos UNN, Finnmarkssykehuset og Finnmark politidistrikt vurderer funksjonen til redaktørstyrte medier som viktig i situasjoner hvor ulykker inntreffer, og i forlengelsen ser viktigheten av at vi mottar korrekt informasjon og ikke hindres i å utføre samfunnsoppdraget vårt.

Vi mener det bør være mulig for offentlige instanser som UNN, Finnmarkssykehuset og Finnmark politidistrikt å uttale seg om skadegrad. Vi ber derfor om at UNN, Finnmarkssykehuset og Finnmark politidistrikt snur i den nye praksisen, og at vi får en tilbakemelding på vår henvendelse. Alle undertegnede på dette brevet står til disposisjon for spørsmål, utdypning og drøftelser.

Håkon Grønbech, distriktsredaktør i NRK Troms og Finnmark

Stian Eliassen, ansvarlig redaktør i iFinnmark, Finnmark Dagblad og Finnmarksposten

Karoline Almås Sørensen, ansvarlig redaktør i Finnmarken

Rolf Edmund Lund, ansvarlig redaktør i Altaposten

Jan Roger Østby, nyhetsredaktør NRK Sápmi

Geir Wulff, ansvarlig redaktør i Ságat

Gunnar Sætra, ansvarlig redaktør i Sør-Varanger Avis

Tom Erik Nilsen, ansvarlig redaktør i Kronstadposten

Jonathan Jæger, ansvarlig redaktør i Hammerfestingen

Kari Hermansen, ansvarlig redaktør i Ávvir

Nils Martin Kristensen, ansvarlig redaktør i Guovdageainnu Lagasradio

Thomas Nilsen, ansvarlig redaktør i The Barents Observer

Dan Tore Jørgensen, ansvarlig redaktør i Østhavet

Raymond Elde, kringkastningssjæf i Radio Nordkapp