- Det vil være å holde velgerne i Finnmark for narr å starte med et utredningsarbeid når vi allerede har konkludert med at sykehuset i Vest-Finnmark skal ligge i Hammerfest, fastholder Pedersen.

Klare vedtak

Hun viser til at Finnmark Ap har vedtatt en struktur med to sykehus i Finnmark, ett i Kirkenes og ett i Hammerfest.

- Vi har bestemt oss. Konklusjonen er klar og da vil det ikke være fair overfor velgerne å gå i gang med en utredning. Det vil være et signal om at vi vil vurdere også Alta som framtidig sykehussted, dersom det ble anbefalingen i en utredning. Hos oss er det ingen åpning for å endre strukturen vi har vedtatt.

- Dere er altså mot å få sjekket pasientgrunnlaget før dere investerer 1500 millioner kr i et nytt sykehusbygg?

- Vi har et godt nok beslutningsgrunnlag. Skulle vi se kun samfunnsøkonomisk på situasjonen, har vi ikke pasienter til mer enn ett sykehus i Finnmark. Likevel har vi ut fra avstandene i fylket sagt at vi skal ha to sykehus, nettopp for å sikre alle et godt og forsvarlig helsetilbud.

- Gjelder ikke det for Alta-regionen, som utgjør en tredel av innbyggerne i Finnmark?

- Jo, absolutt. Derfor har vi sagt at vi skal være en aktiv pådriver for å utvikle spesialisthelsetjenester i Alta. Helse Finnmark skal bygge for 100 millioner kr i Alta, og jeg tror vi skal kunne skape et meget godt tilbud som folk i Alta vil være fornøyd med. Husk også på at det er mange byer og tettsteder i Norge med 20.00 til 30.000 innbyggere som ikke har sykehus i umiddelbar nærhet.

Uenighet på toppen

En enstemmig nominasjonskomité i Finnmark Ap har besluttet å plassere Helga Pedersen på toppen av stortingsvalglista med Kåre Simensen på andreplass. Simensen har flere ganger bekreftet at han anbefaler Helse Nord å gå i gang med grundig konsekvensutredning av flere alternative lokaliseringer, innbefattet Alta.

Hammerfest Ap har erklært Simensen illojal mot sykehusvedtaket i eget parti, og vil jobbe for å vrake Simensen fra andreplassen på lista.

- Tror jeg skal la være å kommentere det som skjer i nominasjonsprosessen. Jeg ser at det ikke er spesielt populært å si at sykehus i Alta er uaktuelt, eller å si nei til konsekvensutredning. Det er viktig å vinne valget i Alta, men enda viktigere å være ærlig, sier Pedersen.

- Umulig å stemme på

Avklaringen til den kommende listetoppen for Ap betyr etter alle solemerker at partiet ikke er et alternativ for mange velgere i Nordlysbyen.

- All honnør til Kåre Simensen, men slik jeg ser det vil det være umulig for folk i Alta å stemme Ap så lenge Helga Pedersen topper lista. Ingen bør stemme på partier som ikke klart sier at de går for sykehus i Alta eller er for en konsekvensutredning, sier Tommy Berg, SV-eren som fra kommunestyrets talerstol oppfordret folk i Alta til å kun å stemme på de som aktivt støtter sykehus i Alta.

Les mer om sykehussaken: