Første inntak til videregående opplæring er gjennomført. Tallene viser en stor oversøking på en rekke studier i Alta, mens det nesten ikke er oversøking til de øvrige skolene i fylket.

Oversøkning på alt

Ved Alta videregående skole står 716 på venteliste. Tallet i fjor var 758, men foreløpig er bare første opptak gjennomført, så tallet kan stige.

– Det er flere primærsøkere som venter i år, sier fungerende rektor Ann Kristin Strøm ved Alta videregående skole til Altaposten.

En rekke studier har stor oversøking. Til TIP (Teknikk og industriproduskjon), står 73 personer på venteliste. Til studiespesialisering (almennfag), står 51 personer på venteliste. Verst står det imidlertid til på almenn påbygning. Her er det 102 elever som står på venteliste.

På de fleste studier er det oversøking. 27 er på venteliste til barne- og ungdomsarbeiderretningen, 44 til media, og 22 til transportfag. For både design- og håndtverk og bygg står 36 på venteliste. 53 venter på elektro, mens 58 er på venteliste på helse- og oppvekst.

– Direkte ufint

Selv med enorm oversøkning også i fjor, har man gått ned på elevtallet. I fjor var det 56 plasser. 82 kom ikke inn og ble henvist til venteliste. Likevel har man i år gått ned til 42 plasser.

SV-politiker Tommy Berg er både sint og sjokkert over det han føler er et nytt bakholdsangrep på Alta fra øst.

– Dette virker som en tydelig øst-vest-konflikt. Hammerfest har også fått redusert sitt tilbud. Vi har gang på gang sett forsøk på å fjerne klasser fra Alta. Vi har måttet slåss for både bilskade-linja, som ble reddet utelukkende av et strålende arbeid av Ronny Wilhelmsen fra Arbeiderpartiet på fylkestinget, hvor de ville opprette i Kirkenes, hvor det er lite søkere, og legge ned i Alta hvor det var mange. Vi har også sett forsøk på å legge ned dramalinja, hvor folk står på venteliste for å komme inn. Nå senest er IKT-linja lagt ned. Det er angrep på angrep på tilbudene i Alta, tordner en provosert Berg.

Han betegner det som har skjedd på skolesiden i fylkeskommunen som «direkte ufint».

– Jeg må si at jeg er skuffet over ordføreren vår, som tross alt sitter i fylkestinget. Jeg har ikke hørt et ord om denne fjerningen av en påbyggingsklasse før nå. Da spør jeg meg om hun gjør jobben sin. Greit at hun ikke sitter i posisjon, men da må hun bruke de kanalene hun har, som er fra Alta, sier SV-mannen.

– Må gå gå i Alta

Mens de fleste andre videregående skolene i fylket såvidt får fylt opp klassene, må over 700 søkere i Alta slukøret konstatere at de ikke kommer inn på førstevalget. Av disse er hele 389 primærsøkere. Det får Berg til å spørre seg hva som skjer i fylket.

– Man vet jo at det er underkapasitet i Alta, likevel fjernes det klasser. Det man oppnår med dette, er at folk reiser til Oslo eller Bergen. Vil vi ikke utdanne folk i Finnmark? Jeg vil utfordre fylkesråden på å gi en god forklaring på denne torpederingen av tilbudet, sier Berg.

– Det bor 20 000 i Alta. Ungdommene i Alta må få gå på skole i Alta. Jeg spør meg hvordan dette kan bli vedtatt. Følger ikke fylkestingpolitikerne fra Alta med?

150 fra Alta må flytte

Fylkesråd Lisbeth Isaksen var på ferie og tok seg ikke tid til å kommentere saken, og henviser videre til administrasjonen.

Fylkesskolesjef Lisbeth Sandtrøen sier til Altaposten at det er politikerne som har valgt å ta ned antall plasser på almenn påbygning.

– Hvis man ser på resultatene, har studiet en enorm strykprosent. Det er et krevende år. Med rammene vi har, som ikke er all verden, må man ta noen valg, og da er dette studiet noe man har valgt å gå ned på overalt, sier Sandtrøen.

– Når man ser på ventelistene i Alta er det svært mange som ikke får gå på skole her?

– De vil få tilbud andre steder. Av alle de 3000 som søker, kan alle potensielt søke i Alta. De fleste får sitt førstevalg på fag, men man får ikke alltid på sted, sier Sandtrøen.

Hun sier det totalt er cirka 150 altaværinger som må finne seg i å flytte andre steder for å gå på skole.

– Men på de andre skolene i fylket er det jo nesten ikke oversøking. Bør ikke folk fra Alta også få gå på hjemstedet?

– Det er fagvalg som er viktig, ikke sted. Dette gjelder jo også folk på mindre skoler med begrenset fagvalg, sier hun.

– Kan ikke sees i sammenheng

Sandtrøen peker videre på at mange vil gå på skole i Alta.

– De konkurrerer på like vilkår med dem fra Alta. Nå er Alta en populær skole og et populært sted, dette vil svinge litt, svarer Sandtrøen.

Til Tommy Bergs kritikk om litt vel mange angrep på tilbud i Alta, mener hun at de ikke kan sees i sammenheng.

– Det må sees hver for seg. Når det gjelder bilskadelinja, klarte vi å lande den med næringslivet. Når det gjelder IKT har vi fått signaler om at næringslivet vil være med å bidra igjen neste år, så da håper vi å få det til igjen. Her må man huske på at det er tilsvarende ordning i Kirkenes med rørlegger, hvor næringslivet er inne, fastholder fylkesskolesjefen.