Ved Alta videregående skole er det samlet plass til 995 elever, fordelt på de 50 klassene som finnes ved skolen. I de ferske søkertallene går det fram at hele 1.243 elever har satt studier ved Alta vgs opp som sitt førstevalg.

Ingen andre skoler er i nærheten av dette.

Kun ved Vadsø vgs finner vi en liten oversøkning, her har 304 elever søkt på skolens til sammen 291 plasser.

Plass nok

Fylkets neststørste skole, Kirkenes vgs, har 561 plasser tilgjengelig. Til sammen 506 elever har søkt seg hit.

I Hammerfest har 479 elever søkt seg til de 496 plassene skolen har tilgjengelig.

Lakselv har 210 elever til 217 plasser, Nordkapp 196 elever til 221 plasser.

Enkelte av skolene, blant disse Samisk videregående og reindriftsskole i Kautokeino, har godt med plass. Her har 75 elever søkt på en av skolens til sammen 160 plasser.

Fornøyd

Fylkesråd for kompetanse Lisbeth Isaksen er ikke skremt av at Alta har en oversøkning på 250 elever.

- Det er en oversøkning her, og den er stor. Men jeg fryktet den skulle bli enda større. Sammenlignet med fjoråret er oversøkningen 70 flere elever enn i fjor, sier hun.

- Hvorfor fryktet du at det skulle bli verre?

- Jeg var redd opphevingen av regiongrensene ville føre til en enda skjevere søkning. Vi ser helt klart at vi har utfordringer med årets søkermasse, men spredningen er bedre enn jeg ventet. Visse studier og skoler er fortsatt mer populære enn andre, men slik vil det alltid være, sier hun.

Prøveopptak

I tiden framover skal administrasjonen ved fylkeskommunen gjennomføre et prøveopptak, basert på at elevene leverer fra seg både første-, andre- og tredjevalg til sine studier.

- Når prøveopptaket er gjort vil vi få en bedre oversikt over hvordan elevmassen sprer seg. Det endelige svaret vil komme i begynnelsen av juli. Vi vil selvfølgelig ta grep om det blir veldig store skjevheter, men vi kan dessverre ikke tilfredsstille alle elevers førsteønsker, sier hun.

Løser utfordringene

- Med tanke på at Alta nok en gang skiller seg ut; er størrelsen på skolen helt der den bør være?

- En av grunnene til at vi ønsket å prøve ut ordningen med å kutte regiondeling var å se hvordan søkermassen fordeler seg til de forskjellige linjene når alle kan søke fritt. En økning i oversøkning på 70 elever er som nevnt ikke dramatisk. Vi klarte å løse dette i Alta i fjor, og jeg tror vi skal klare å løse det på en tilfredsstillende måte i år også, sier Isaksen.

Kuttet av regioner kan potensielt føre til en kraftig økning i borteboere, da elever med svakere karakterer hjemmehørende i en kommune med en ”populær” skole (i dette tilfellet Alta) blir skjøvet ut av tilflyttende, karaktermessig sterkere elever.

- Vet du hvor mange ekstra borteboere vi får i år?

- Det har vi ikke oversikt over ennå, men vi jobber veldig med hybelsituasjonen. Blant annet har vi inngått et samarbeid med studentsamskipnaden i Alta for å løse dette. Vi er offensive, og regner med å finne løsninger som er gode, sier hun.

- Og skulle det bli en ekstrem økning i borteboertallet regner jeg med at fylkestinget får en sak på bordet, sier hun.