Isaksen ble etter forrige fylkestingsvalg fylkesråd for utdanning. Nå sitter hun i en nøkkelposisjon for å kunne berge de nedleggingstruede linjene, herunder dramalinja i Alta.

Nødvendig linje

Tommy Berg mener Isaksen bør sørge for at VG2 og VG3 drama består.

- Jeg sier dette både som politiker, teaterinteressert og revyartist; Finnmark trenger denne linja. Min bønn til fylkespolitikerne er at man tenker seg nøye om og anerkjenner hvilken verdi linja har for hele Finnmark, sier Berg.

Rammer kulturveksten

SV-politikeren registrerer at fire Finnmarks-ungdom nylig slapp gjennom nåløyet på anerkjente Liverpool school of performing arts (Lipa).

- Når fylket kan sende fire stykker til Lipa så sier det mye om kulturveksten i fylket. Skal vi bidra til denne veksten må vi legge til rette i stedet for å legge ned. Et kutt i et lite miljø gjør det svært vanskelig å få stablet kultursatsinga på beina igjen, mener han.

- Hadde det vært flere dramalinjer i fylket og en av disse ble lagt ned, så hadde det kanskje vært forsvarlig. Med nedleggelsen har vi plutselig ikke et tilbud i Finnmark lengre, sier Berg.

Velger seg bort

Han frykter ikke bare at de få teatertalentene som finnes i fylket skal forsvinne, men også at mange talenter aldri vil velge et studie hvor de får utvikle talentet sitt.

- Vi risikerer at talentene våre velger helt andre studieretninger. Usikkerhet er aldri bra, og vi risikerer at de flinke dramaelevene våre blir borte. Vi har allerede i dag tidligere elever som har utmerket seg, eksempelvis er Caroline Johansen kulturlivets Tore Reginiussen. Vi må anerkjenne dette og sørge for å legge til rette for disse talentene, mener Berg.

Må bruke penger

- Likevel, er det forsvarlig å kjøre inn ressurser i ei så lite populær linje?

- Det er ikke til å legge skjul på at søkertallene viser at linja er i en bølgedal, men klarer man å beholde linja og i stedet markedsføre den ordentlig vil elevtallet ta seg opp, sier Berg, som registrerer at man på VG1 har nok elever til at det vil bli VG2 drama om halvannet år såfremt førsteklassingene fortsetter på studiet.

- Sagt på bankspråk; man må bruke penger for å tjene penger. Når vi har sagt at vi skal ha kulturbedrifter i fylket, så er vi faktisk nødt til å følge dette opp også i skolesektoren.