Et 20-talls skoleforkjempere fra flere av de nedleggingstruede skolene møtte opp i kommunestyresalen klokken 10 for å følge debatten mandag morgen.

Saken, som har skapt voldsomt engasjement i en rekke bydeler i Alta, var første sak på lista.

Men avgjørelsen rundt skolesaken var i realiteten tatt før kommunestyremøtet startet. I formannskapsmøtet som startet en time før hadde nemlig representantene allerede slått fast at det fantes en klar stemmeovervekt for å beholde samtlige skoler.

- 32 av 35 representanter kan stå inne for et 0-alternativ hvis kommunestyret følger formannskapet, skisserte Ronny Berg (Frp) i formannskapsmøtet. De tre representantene som står utenfor er SV. Anita Håkegård Pedersen slo fast at partiet står fast på sitt opprinnelige forslag.

 Dyr struktur

Begrunnelsen for at man ønsket å kutte en eller flere barneskoler var økonomisk betinget. Som Altaposten flere ganger tidligere har omtalt er ønsket å spare inn penger i sektoren for å kunne bruke dette på å løfte innholdet.

- Skal vi kutte på drift, så er vi pent nødt til å se på noen skoler. Vi mener fortsatt at Aronnes skole bør gjøres om til barnehage, sa Anita Håkegård Pedersen (SV) i formannskapsmøtet.

Viktig med enighet

Varaordfører Ronny Berg (Frp) understreket i formannskapet hvorfor det er såpass viktig å være enige nå:

-Vi sier at vi ikke skal legge ned noen skoler, og samtidig at vi skal vurdere å utvide 1-4-skolene til 1-7 over sikt. En slik utvidelse kan for eksempel komme på Aronnes i forbindelse med Skoddavarre-utbyggingen. Da frigjøres areal på Bossekop skole, og vi får en nødvendig buffer her, sa Berg.

Hør debatten i kommunestyret direkte her!

Fra talerstolen i kommunestyret, fremmet hovedutvalgsleder Trine Noodt følgende forslag:

Alta ungdomsskole og Sandfallet består, 1-4 skoler bygges om til 1-7 etter behov, Komsa skole bygges ny eller renoveres, Eldste del av Bossekop skole renoveres, opptaksområder gjøres om.

– Folk holdt for narr

Otto Aas var kritisk til forlaget i kommunestyret.

– Hun vil bygge ut i stedet for det som var målet, å kutte kapasitet, konstaterte han i forhold til Noodts forslag.

Det var også partikollega Anita Håkegård Pedersen.

– Folk blir holdt for narr slik som vi saksbehandler, mente hun.

– SV prøver å finne det som er best for oss, gode læringsmiljø og ikke antall bygg, sa hun i kommunestyret.

– Vi ser at det kuttes i lærerstillinger, og skolen utarmes. Vi ser vi må gjøre noe med skolene. Det smerter, men vi må stå for det vi har sagt. Handlingslammelse er det verste, det er ikke en god lederegenskap, sier hun.

SV foreslo i kommunestyret at Aronnes skole blir barnehage, Bossekop og Elvebakken renoveres. Kaiskuru utvides til 1-7, og Saga og Tverrelvdalen i samme skolekrets og utvides ved behov. Kåfjord skole foreslås nedlagt etter 2015 dersom ikke elevtallet øker, og det samme gjelder Leirbotn.

«Vegringsalternativet» kalte Knut Klevstad (KrF) forslaget fra posisjonen.