– Sangkoret på kulturskolen er et flott eksempel på å bruke felles krefter til å gi et meningsfylt tilbud, og er også noe vi skulle gjort mer av. Sanggrupper vet vi virker, det er både viktig og bra, og er selvfølgelig også et opplegg som vi må sikre for fremtiden, sier kommunalleder John Helland, helse og sosial i Alta kommune.

Han er også glad for initiativet til det nye demenskoret som Tanja Elina Lund-Lyngmo i samarbeid med andre nå starter i gang med.

Helland forteller at kommunen har jobbet mye med demensomsorgen de siste årene, og også har planer om ytterligere satsing. Det er blant annet gjort noen store, organisatoriske grep. På Alta kommune sin nettside, finnes det beskrivelse av aktiviteter og tilbud. Her er det beskrevet demenskoordinator, hukommelsesteam og andre nøkkelroller i det kommunale tilbudet.

I 2019 ble Altagårdshagen etablert som egen virksomhet, da gamle Elvebakken sykehjem ble omgjort til kompetansesenter for demens.

10 med utdanning i demensomsorg

– Alta kommune har  tatt noen organisatoriske grep, som skal gjøre at demensarbeidet blir prioritert. Kommunestyret  opprettet Altagårdshagen som et kompetansesenter for demens. De ansatte som jobber med demente er veldig dedikerte og oppriktig interessert i å jobbe med akkurat disse problemstillingene, forteller Helland.

– Vi har derfor også mange som har tatt videreutdanning innen demens, både på Altagårdshagen og andre steder i kommunen. Per dato har vi for eksempel 10 helsefagarbeidere som tar videreutdanning innen demensomsorg og alderspsykiatri. Målet er å ha et bredt tilbud som gjør at vi fanger opp demenstilfellene så tidlig som mulig, forteller han.

Til behandling i kommunestyret

Alta kommune har som mål å bli et demensvennlig samfunn. Da må kompetansen og interessen for demens og personer med demenssykdom, økes. Kommunalleder Helland har tro på at det kan gjøres i samarbeid med Demensforeninga. Et viktig tiltak er også en egen Pårørendeskole og flere andre aktiviteter som skal gjøre det lettere å være pårørende til personer med demens.

– Vi har invitert kommunestyret til å ta stilling til flere tilbud som styrker demensomsorgen, og får dette opp som sak på neste møte. Vi må ha nok kapasitet på dagsenteret, der hjelper vi nå til sammen cirka 70 brukere. Vi vet at behovet vil øke fremover, slår han fast.

Målet er dessuten å opprette et nytt arbeidslag for personer med demens.

– Med fire årsverk vil vi kunne gi tilbud til 10–12 ny brukere. Administrasjonen foreslår også å øke antall pasientrom på Altagårdshagen fra 13 til 16, forteller han.

I tillegg er det behov for å opprette en helt ny demensavdeling med åtte nye plasser. Planlegginga av det vil starte opp straks. Målet er ifølge Helland å frigjøre flere plasser som igjen kan brukes til avlastning.

– Det er ingen hemmelighet at disse tiltakene krever både folk og penger, men dette er altså prioriterte oppgaver for oss i fremtiden, sier han.

Overveldet av godord – gir dem videre

I forbindelse med reportasjen om personer med demens og demenskoret, kom det frem mye ros til Alta kommune fra både demenssyke og pårørende. Kommunallederen er glad for at de opplever det slik.

– Skrytet må sendes videre til de ansatte, og de pårørende selv som samarbeider godt med oss i kommunen. Vi vet at det blir flere og flere som trenger hjelp og at utfordringen er å nå alle som trenger det. Samtidig er det godt å høre at de som får et tilbud, i stor grad er fornøyd med tilbudet, sier Helland.

Også virksomhetsleder Stina Paulsen ved Altagårdshagen, der en finner alt fra dagsenter og avlastning til demenskoordinator og hukommelsesteam, kan fortelle hvordan de jobber systematisk med å ivareta pasienter og pårørende. Hun bekrefter at sang betyr mye for personer med demenssykdom. De henter også inn profesjonelle sangere og bruker sang i pleien.

– På Altagårdshagen jobber det bare personer som har interesse av å jobbe med akkurat denne gruppa. De er oppriktig interessert, og veldig flinke, og det skulle bare mangle at det ikke skulle synes. Det er viktig at pårørende føler de blir ivaretatt og lyttet til, sier Paulsen.

– Jeg opplever det som svært positivt med sanggruppa på kulturskolen. Sang og musikk er også en viktig del av aktivitetene på dagsentret og i pleien, forteller hun.

– En person med demens kan for eksempel ha problemer med å uttrykke seg verbalt, men kan huske tekster i en sang. Det gir mestringsfølelse og gode opplevelser, forteller Paulsen.

– Vi håper enda flere benytter seg av hukommelsesteamet vårt, sier Stina Paulsen (til høyre), virksomhetsleder ved Altagårdshagen. Her sammen med demenskoordinator Nina Karita Eira, ergoterapeut Lene Pedersen og helsearbeider Stine Johansen i hukommelsesteamet. Ingrid Opgård er også med i hukommelsesteamet, men ikke med på bildet. Foto: Anastasiya Witte-Strifeldt

Mange får hjelp, også tidlig i et sykdomsforløp. Det er i dag 70 brukere med demenssykdommer i Alta som får ulike dagtilbud. Men hun skulle likevel ønske at enda flere tok kontakt.

– Vi tror det er mange pårørende som er alene med oppgaver, som tenker at vi ikke har noe å tilby dem, eller at det ikke angår dem. De venter ofte altfor lenge med å ta kontakt, sier Paulsen.

Ved å ta kontakt tidlig, kan man få råd og veiledning tidligere. Man kan få hjelp til å få stilt diagnose. Ofte er det bedre for den som har fått demenssykdom, å venne seg til ulike tilbud og aktiviteter tidlig.

  • Det står mer om Demensomsorgen i Alta på kommunens nettsider. Kommunen er sammen med 150 andre kommuner med på et prosjekt om å utvikle et demensvennlig samfunn.