Leder i Tomtefesteforbundet, Øyvind Bastiansen, tok selv kontakt med Altaposten etter en artikkel skjærtorsdag om to hyttetomter lagt ut for salg i Bollo i Alta. Den ene på gammel kontrakt hvor festeavgiften var svært lav, den andre hvor Fefo krever 15.000 kroner i årlig festeavgift.

– Som østlending har jeg ingen formening om prisnivået på tomter og fritidseiendommer i Alta. Noen kommentarer knyttet til festeavgiften og Fefo er på sin plass, sier Bastiansen til Altaposten og legger til at festeavgift på 15.000 kroner  i realiteten betyr at salgsprisen øker fra 2,75 millioner kroner til 3,5 millioner kroner, om festeavgift hadde vært omgjort til selveiertomt.

– Enda verre sett fra mitt ståsted, er Fefos uttalte mål om å aldri ville innløse tomta om den nye eieren skulle ønske det. Vedkommende må til evig tid være Fefos «husmann», og kan i tillegg oppleve å få justert opp festeavgiften betydelig.

Se her hva Fefo-svarer:

Ikke solgt

Ifølge opplysninger Altaposten har hentet inn, har de to hyttene i Bollo, som har vært lagt ut til salg hos Eiendomsmegler1, så langt fått ulik skjebne. På visningsdagen var det mange interesserte kjøpere på begge objektene, men klart færre på den nyeste som hadde høy prisantydning og en årlig festeavgift på 15.000 kroner. Den rimeligste gikk for 1,725 millioner kroner, 125.000 kroner over takst. Den andre og nyeste med en prisantydning på 2,75 millioner kroner har ingen slått til på foreløpig.

– Jeg skal ikke skremme noen, men min erfaring er at svært mange ikke vet at de har et problem med festeavgiften, eller vil få et problem. Det gjelder over hele landet, og ut fra de reaksjoner vi nå får fra Alta-området i forhold til Fefo som grunneier, gjelder det definitivt også her.

Avgiftssjokk

Lederen i tomtefesteforbundet sier til Altaposten at dagens lovverk ikke sikrer festerne mot svært ubehagelige overraskelser når det gjelder festeavgiften. Når det gjelder hyttetomter har Fefo fått unntak i loven i forhold til at fester kan kreve tomten innløst (kjøpe den). Fefo ønsker å eie tomta til evig tid.

–  Det betyr i praksis at hytteeier aldri vil kunne innløse tomta i henhold til tomtefestelovens bestemmelser. Selv om man synes 15.000 kroner i festeavgift er akseptabelt, skal man likevel være oppmerksom på at festeavgiften kan justeres hvert 30. år i samsvar med utviklingen av eiendomspriser, det vil si markedsprisingen. Det betyr i praksis at man IKKE nødvendigvis kan forutsette at festeavgiften KUN kan justeres med utviklingen i konsumprisindeksen. Skulle eiendomsprisene fortsette å stige mer enn konsumprisindeksen i Bollo, vil man kunne risikere et løft i avgiften, forklarer Bastiansen.

Lovendringen i 2015 innførte også begrepet «engangsløftet», noe som gir Fefo og andre grunneiere rett til å heve festeavgiften en gang til markedspris, for så å kun kunne justere den med konsumprisindeksen hvert tiende år. Det vil si at de som i dag har hyttefeste på noen hundrelapper per år kan risikere å få rundt 15.000 årlig, som er det Fefo har definert som markedspris. Det må bemerkes at «engangsløftet» kun kan foretas når festekontrakten går ut og skal fornyes.

Merkelig konstruksjon

Lederen i Tomtefesteforbundet reagerer også på konstruksjonen som brukes av Fefo når de gjør butikk på eid areal. En utbygger betaler betydelige beløp for å få hånd om et areal eid av Fefo, opparbeider og selger tomt til private. Hyttetomter går for 600.000 til 700.000 kroner, boligtomter for rundt én million. Deretter krever Fefo som fortsatt eier arealet opp mot 20.000 kroner årlig i festeavgift for boligtomter, og noen tusenlapper mindre for hyttefeste.

– Det er en merkelig konstruksjon. Godtar politikere i Alta og Finnmark dette? Jeg synes synd på innbyggere som gjennom boligpress tvinges inn i slike kontrakter, fastholder Øyvind Bastiansen.

Han forteller at de er klar til å bistå innbyggere i Finnmark. Det eneste er at de betaler en årlig medlemskontigent på 400 kroner.

– Det er en god investering. Vi stiller vederlagsfritt med advokathjelp, og normalt ved det medføre faktura på 400 kroner bare at en advokaten løfter av telefonrøret og sier hallo.

 Klare krav

Tomtefesterforbundet kommer med det første til å legge fram forslag overfor Storting og regjering om at:

  •  Det bør snarest forbys å inngå nye festekontrakter på grunnlag av eksisterende Lov om tomtefeste

  •  Det må bli lettere å innløse festetomter og etablere løsninger som vil motivere bortfester til å ville innløse. Sentralt er unntakene til innløsningsrett i §34

  •  Tomtefeste bør på sikt avvikles og festere må gis mulighet for en rettferdig og rimelig mulighet til å innløse tomtene sine.

  •  Med seg i dette initiativet har Tomtefesteforbundet NBBL, Norges Hytteforbund og Boligmentoren.