Tommy Berg, tidligere eiendomsmegler som har hatt boligkrisen i Alta øverst på dagsorden gjennom mange år, vil at politikere og ikke minst førstegangsetablererne, skal kreve at Fefo stiller opp for innbyggerne.

– Jeg frikjenner ikke politikerne i Alta kommune, meg selv inkludert. Vi har ikke lykkes med å finne løsninger på de enorme utfordringene vi står overfor i Alta med tanke på å skaffe boliger til ungdommen. Boligsituasjonen tvinger ungdommen ut av Alta og ut av Finnmark. Fefo er imidlertid nøkkelen for å løse boligkrisen, slår SV-politiker Berg fast.

Krever skippertak

TAR SELVKRITIKK: Tommy Berg sier at politikerne i Ala må ta selvkritikk for boligkrisen i kommunen, men at det viktigste nå er å få til et tverrpolitisk skippertak. Foto: Jarle Mjøen

Det er tverrpolitisk enighet om at det må tas et krafttak for å få fram boligtomter, og samtidig sørge for at leilighetsbyggingen fortsetter på samme høye nivå som i dag.

– Krisen er først og fremst knyttet opp til enebolig- og tomtesituasjonen. Det finnes knapt eneboliger for salg og enda færre eneboligtomter. Samtidig har bankene utstedt flere hundre finansieringsbevis til førstegangsetablerere som venter på at det skal komme objekt ut som de kan by på. Etterspørselen presser prisene til astronomiske høyder, hevder Berg.

– Hva mener du må gjøres?

– Først av alt må Alta kommune produsere flere eneboligtomter. Ambisjonen til politisk ledelse er til enhver tid at det skal være ledig eneboligtomt, helst kommunal til selvkost. Da vil prisene dempes, og i beste fall gå litt ned, påpeker Berg og legger til:

– Det er noen få eneboligfelt som kan realiseres i løpet av 2018/19, men det er så få tomter at det ikke er i nærheten av å ta unna for presset. Derfor må Alta kommune og Fefo sammen sørge for at det blir realisert store og konfliktfrie areal, først i Alta øst og deretter så raskt som mulig Skoddevarre-feltet.

500 tomter

Han peker spesielt på arealene i tilknytning til Kvitberget og Svenbakken i Tverrelvdalen, felt i arealplanen som han mener kan utvides til å gi 500 eneboligtomter i en trinnvis utbygging.

– I all vesentlighet er arealet eid av Fefo. Uten at Fefo er villig til å forkaste strategien om at de ikke skal selge, men kun feste vekk areal, vil ikke disse feltene bli realisert, og i alle fall ikke til en pris som etablererne kan leve med. Fefo skal ikke være en pengemaskin slik som i dag. Fefo skal tenke samfunnsansvar og ikke butikk. Fefo vil fortsatt kunne selge for en bra pris, men det er etter min mening umoralsk om Fefo skal være den som presser boligprisene i Alta til himmels, sier Berg og legger til:

– Festeprisstrategien Fefo har lagt seg på er en krigserklæring overfor ungdommen i Alta. Den er usosial og veksthemmende. Etter mitt syn er avgiften på et nivå som bør få Fefo til å sove dårlig. I det hele tatt er feste noe som bør avvikles. Folk må kunne eie sin egen bolig- eller hyttetomt.

Avviser Fefo-rolle

Leder for avdeling for grunn og rettigheter i Finnmmarkseiendommen (Fefo), Sverre Pavel, avviser at Fefo er nøkkelen til å å løse boligkrisen i befolkningssenteret i Finnmark.

–  FeFo samarbeider med kommunen, og har i sin strategi at all arealdisponering skal skje i tråd med godkjente kommunale arealplaner. Arealer som legges ut til nye boligfelt kan tildeles kommunen eller private utbyggere. Om det avsettes nok nye arealer i kommunens planer legger FeFo seg ikke opp i. Utbyggingstakten og dermed tilbudet av nye boliger  styres gjennom utbyggeres interesser og markedet.  Det er ikke noe FeFo kan styre, sier Pavel.