Marit Barbo sine kakekort ble en nasjonal snakkis da småbarnsmoren fra Alta gjestet God Morgen Norge. Og det er tydelig at ideen falt i god smak, for Alta kommune har nylig inngått en ny avtale om kakekortene.

– Det er en selvfølge at kommunen tilrettelegger for alle under arrangementer. Kommunen ser på dette som et tiltak for universell utforming for de med matallergi. Like selvfølgelig som rullestolrampe, må det være å merke kaker slik at de med ulike matutfordringen kan forsyne seg under 17. mai, sier Tor Helge Reinsnes Moen.

Moen oppfordrer også andre kommuner til å gjøre det samme.

– Dette er et enkelt og rimelig tiltak. Når vi som kommune kjøper inn og deler ut kakekort, viser vi vår holdning til inkludering og tilrettelegging for de med matallergi.

Alta kommune legger kortene i servicetorget på Rådhuset og på byens bibliotek i begynnelsen av mai.

Gründer

– Den første versjonen av kakekort ble tatt i bruk på skolen i Kaiskuru til 17.mai, 2014, hvor mine egne barn gikk. Responsen var umiddelbar, det ble en suksess. Dette gjorde en stor forskjell for de med matallergi. Jeg viste umiddelbart at dette måtte jeg jobbe videre med, sier gründer Marit Barbo i Merk Maten.

Merk Maten har siden 30. juni i fjor vært et eget AS og selger kakekortene via sin hjemmeside.

– Et godt tiltak

Det sier regionssekretær Anne-Kari Isaksen i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF). Hun mener, i likhet med Moen, at andre kommuner bør følge etter.

– For barn og foreldre betyr det mye at kaker er merket med kakekort på 17.mai. Vi ser også at 17. mai komiteene er positive og de oppfordrer kakebakerne til å bake noe uten de vanligste allergenene, melk, egg, gluten og nøtter.

Ifølge NAAF opplever mer enn 40 prosent av befolkningen å få allergiske reaksjoner en eller flere ganger i løpet av livet. Antall som opplever overfølsomhetsreaksjoner er ikke kjent.

Når det gjelder forekomst har fem til åtte prosent av barn under tre år matallergi, en til tre prosent voksne, en til tre prosent har laktoseintoleranse og cirka en prosent cøliaki.

– Men mange flere er berørt i det daglige, da problemet har praktiske konsekvenser for hele familien og venner. Vi vet at forekomsten øker, og at det er flere som reagerer på en eller flere matvarer enn det man er i stand til å påvise med dagens testmetoder, sier Isaksen.

– Vi har fått høre at noen for første gang kunne forsyne seg av kakebordet og slapp å ha med egen kake til arrangementet. Det å få tilbakemeldinger om at barn og foreldre med matallergi nå gleder seg til 17. mai gjør også oss i NAAF glad.