Lur allergitavle gjør at allergikere enkelt kan finne ut hva de kan spise.

– Jeg er slett ikke veldig god på mat for allergikere, tvert imot kan jeg bli mye bedre. Men jeg har blitt god på å merke maten, sier Kent-Ove Josefsen, eier av Kents.

– Dette skiltet har gjort meg mer bevisst på hva jeg har og ikke har, og jeg klarer å tilby mer mat for allergikere. Nå har vi nettopp fått inn fiskeboller uten verken egg, melk eller gluten, forteller Josefsen.

I ferskvarehandelen hans i Gamle sentrum er det fersk kjøtt og fisk og skalldyr. Men her er også ferdigmat som gryteretter, fiskekaker, karbonader og ulike salater, for å nevne noe. På veggen ved siden av står et stort skilt med alt som er i disken. Her kan han enkelt krysse av for de allergene som fins i maten.

STOLT: Nå håper Marit Barbo at mange flere restauranter og ferskvarehandler vil ta i bruk denne tavla. Foto: Kita Eilertsen

Skulle hjelpe

– Jeg skulle hjelpe Kents å få matmerking på plass. Siden han ønsket et mer oversiktlig skilt med sine faste varer, så ble dette skiltet utviklet, forteller Marit Barbo.

Hun tok for seg behovet hos det nyetablerte matutsalget, og tok det som en utfordring.

– Han ønsket en tavle, og en tavle har det blitt, forklarer hun.

Hun har utviklet sine matmerkingskort videre, og etablert sitt eget firma.

– Denne tavla er stor og oversiktlig, det er lett å se symbolene og den er dynamisk. Det er lett for allergikere å se hva de kan spise, sier Anne-Karin Isaksen, regionsekretær i Norges astma- og allergiforbund region nord.

ALLERGENER: På skiltet kommer det godt frem hva slags allergener maten inneholder. Foto: Kita Eilertsen

Mattilsynet godkjenner

– Jeg hadde kontakt med Mattilsynet som hadde et klart krav om merking. Det tar tid å få det til på en bra måte. Da var jeg glad for at Marit (Barbo) kunne hjelpe meg, sier Kent-Ove Josefsen.

I desember 2014 innførte Mattilsynet krav om at alle serveringssteder som selger ikke-ferdigpakket mat, altså mat laget over disk, i restaurant, kantine, catering – også skal kunne formidle til kunden om maten de selger inneholder noen av de vanligste allergenene. Det er disse 14 det er snakk om; korn (gluten), nøtter, selleri, skalldyr, egg, sennep, fisk, sesamfrø, peanøtter, svoveldioksid og sulfitter, lupin, soya, melk og bløtdyr.

– Jeg lagde et opplegg som ble presentert for Mattilsynet. Nå har jeg også fått til et samarbeid med astma- og allergiforbundet, forteller Barbo.

Med samarbeidet får hun også lov til å benytte forbundets egne symboler for allergener. Dermed er det lettere å følge med på om varen inneholder det nettopp du er allergisk mot.

– Med symbolene er det trolig lettere også for barn å se hva de kan spise, sier hun.

Starten i Kaiskuru

Bakgrunnen var hennes egne barns allergier, og 17. mai-feiring med kakebord. På Kaiskuru nærmiljøsenter ordnet Marit Barbo kakekort som viste allergener i kakene. Det er en stor skole med mange barn med ulike allergier. Kortene ble svært godt tatt imot.

Høsten 2016 stiftet hun firmaet MerkMaten (nå MerkMaten AS).

Tavla som er plassert hos Kents er det nyeste produktet. Med denne blir det også veldig synlig hva bedriften har.

Nå håper Barbo at flere ferskvareutsalg, bakerier, kafeer, bensinstasjoner, kantiner, markeder, og ferskvaredisker vil ta i bruk merkingen.

– Det er bare å ta kontakt om noen er interessert, sier hun.

– Dette er veldig bra. Jeg har en standard liste, men tavla gjør det også mulig å endre på den. Det er mye enklere for meg også med denne tavla, sier Josefsen.

Finnmarkinger med juleallergi

Når jula ringes inn til helga, er det greit å vite at veldig mange nordmenn plages av «juleallergi». Nei, de er ikke som Grinchen, men blir faktisk syke av vanlige juletradisjoner.

Og selv om finnmarkingene faktisk tar mer hensyn enn andre, i motsetning til Oslo der de tar minst hensyn, er det 13.000 finnmarkinger som plages av allergi i jula. Det viser en ny undersøkelse gjort av analysebyrået YouGov på vegne av Allergiguiden.

Juleallergi er allergi mot juletrær, julestjerner, stearinlys, bjørkeved, røkelse, støv fra julepynt og mye annet som kommer frem i desember. Og selv om finnmarkingene mener venner er flinke til å ta hensyn, er de også i norgestoppen når det gjelder å gjøre ingenting med det.

Og så skal en være ekstra obs på julekrydder som nellik, muskat og kanel, som kan frembringe allergiske reaksjoner hos noen.

Mer allergivennlig

For Marit Barbo er det kjekt å høre at tavla også inspirerer Kent-Ove Josefsen til å gjøre endringer i menyen, og skaffe mer allergivennlig mat.

– Så flott at du har fått fiskeboller uten melk og gluten, sier hun til Kent-Ove Josefsen.

Fiskebollene har han fått fra Krane på Sørøya.

– Det skjer stadig forbedringer rundt omkring. Men fortsatt er det veldig mange kafeer og restauranter som med små endringer ville ha gjort en stor forskjell for de med matallergi, sier Marit Barbo.