Norges Astma- og Allergiforbund Region Nord utviklet i samarbeid med frivillig Marit Barbo konseptet «Kakekort» i 2016.  I forbindelse med Samenes nasjonaldag 6. februar i år lanseres «Matkort». Kortet brukes til merking av all mat og kaker, og foreligger i samisk og norsk språkversjon.

Småbarnsmor og grunder Marit Barbo i Alta har tre barn, hvor to av barna har matallergi.  Hun ønsker at alle, store som små skal få anledning til å delta på arrangementer på en trygg måte – uavhengig om de har matallergi eller ikke. Gjennom å bruke matkort til merking av all mat og kaker på ulike arrangementer i tilknytning til markeringen av Samefolkets dag, vil ALLE  bli inkludert.

Matkort er lett å fylle ut og er til nytte for alle. Man får både vite hva man spiser, samt enkel informasjon om maten til de som trenger det.

Marit og Norges Astma- og Allergiforbund håper at alle som arrangerer Samenes nasjonaldag og deltar i feiringen rundt om i landet tar i bruk kortene, og fyller ut matkortet –   slik at alle kan ta del i markeringen. Spesielt for barna er dette viktig. Ofte er jo ostekake uten egg og nøtter, bidos uten melk, egg og gluten, mens multekremen på sin side kan lages laktose-/melkefri.

Prosjektet er gjennomført med støtte fra Sametinget. Gratulerer med dagen, og måtte alle få ta del i matbordets gleder!

Anne-Kari Isaksen

Norges Astma- og Allergiforbund

Region Nord