I sine utredninger og anbefalinger peker NVE på 420 kV-linja kan være i strid med folkeretten, og peker også på Fosen-dommen. Konklusjonen i konsekvensutredning og siste rapporter er ifølge NVE at reindriften i Finnmark vil påvirkes betydelig av kraftlinjen som skal sikre elektrifisering av Wisting-feltet og Melkøya LNG. Virkningene for reindrift er større enn det som lå til grunn da konsesjon ble gitt i 2012, går det fram av NVEs vurderinger.

Rundt 7-8 siidandeler, bestående av 130 individer i alle aldre, driver reindrift i området. De motsetter seg hele kraftlinje-prosjektet slik det ser ut i dag og mener at den vil ødelegge rotasjonsmønsteret til dyrene i området.

NVE gir imidlertid regjeringen/OED anbefaling om at linja kan bygges, forutsatt at den vurderes som samfunnskritisk viktig. Det er dette NVE mener blir et politisk spørsmål, og dermed gir NVE i praksis politikerne veto-rett mot elektrifiseringen. Et nei til elektrifisering vil i neste omgang frigjøre kraftressurser til nye grønne industriprosjekt, eller andre kraftkrevende prosjekt som vil gi landets nordligste fylke utvikling.