Tirsdag fortalte Altaposten at ordfører Laila Davidsen (H) er oppgitt over at Alta blir satt på sidelinja når det nye nordnorske petroleumsrådet skal etableres. Davidsen var først forespeliet at Alta skulle være med her, etter samtale med fylkesråd Grethe Ernø Johansen (Ap). Men dette ble endret etter Statoils avgjørelse om ilandføring på Veidnes, og Nordkapp kom inn i stedet for Alta.

Fylkesråden bestemte

Fylkesordfører Runar Sjåstad (Ap) forteller at det har gått en prosess i forkant av avgjørelsen rundt hvilke kommuner som skulle delta fra Finnmark.

– Flere heltidspolitikere, deriblant jeg, samt en rekke administrativt ansatte har blitt kontaktet av fylkesråd Johansen, og bedt om å komme med innspill rundt hvilke kommuner de kunne tenke seg å sende fra Finnmark. Det sto mellom fem kommuner – Hammerfest, Sør-Varanger, Vadsø, Nordkapp og Alta, forteller Sjåstad.

Etter å ha samlet inn innspillene bestemte fylkesråden hvilke tre kommuner som skulle representere Finnmark.

– Hvilke kommuner ville du selv ha med?

Fylkesordføreren blir stille, før han svarer:

– Jeg vet ikke om jeg vil si det.

– Det må da være lov å spørre en fylkesordfører om sånt?

– Jo, for så vidt. Jeg ønsket Hammerfest, Sør-Varanger og Alta. Men det har gått en prosess her, hvor flere har blitt kontaktet av fylkesråden. Deretter har hun gjort sin vurdering. Slik gjør vi det ofte når vi skal oppnevne medlemmer til råd og utvalg, sier Sjåstad.

Beklagelig

– Har du mottatt reaksjoner fra Laila Davidsen rundt dette?

– Jeg har fått en telefon fra Laila der hun fortalte at Alta var forespeilet en plass og deretter fått vite at det likevel ikke var plass til Alta i denne gruppa. Da jeg sjekket med fylkesråden fikk jeg bekreftet dette. Det er beklagelig om det er skapt et inntrykk at noen er inne og at man dermed føler at man mister noe når det ikke blir noe av dette likevel, sier Sjåstad.

Viktig premissleverandør

Fylkesordføreren understreker at petroleumsrådet kun vil ha en rådgivende funksjon.

– Det er ikke slik at Alta eller noen av de andre kommunene i fylket er ekskludert fra det som har med olje og gass å gjøre. Det er heller ikke slik at utvalget skal få alt av olje- og gassrelaterte saker på bordet, eller at de får mandat til å gjøre bindende vedtak. Dette er et organ ment for drøftinger, vedtakene skal fortsatt tas i de enkelte fylkeskommunene.

– Samtidig er det grunn til å tro at dette blir en viktig premissleverandør?

– Selvfølgelig. Men selv om man har en fast sammensetning vil jeg tro at mange inviteres inn for å kunne bidra. Dette være seg andre kommuner, bransjeorganisasjoner, arbeidsgiverorganisasjoner eller andre.

Ingen ekskludering

Sjåstad har ingen tro på at verken Alta eller andre motorer parkeres på sidelinja som følge av at de står utenfor «det gode selskap» – petroleumsrådet.

– Vi ser at Alta har hatt fryktelig mye å bidra med for å utvikle petroleumsnæringen i fylket. I Finnmark i dag er Hammerfest den store vinneren, med Alta som en god nummer to. Både Alta og flere andre vil oppleve en rivende utvikling i tiden som kommer. Vi er bare i startgropa når det gjelder olje og gass i fylket, sier han.