Ved utgangen av påska la ordfører Davidsen ut en melding på Facebook hvor hun understreket at hun er lite fornøyd med å «i siste liten bli «tuppa ut» av det planlagte nordnorske petroleumsrådet».

Hun mener Alta er en naturlig bidragsyter til det som kan bli en viktig premissgiver for petroleumsnæringen.

Uryddig

Selv har ikke Davidsen mye til overs for måten Alta først ble invitert med og deretter kuttet ut:

– I begynnelsen av februar fikk jeg vite av fylkesråd Grethe Ernø Johansen at det skulle dannes et nordnorsk olje- og gassforum, i regi av de tre nordnorske fylkeskommunene. Her skulle Alta, Hammerfest og Sør-Varanger inviteres med fra Finnmark, og vi ønsket selvfølgelig å delta. Da jeg så etterlyste informasjon fra fylkesråd Johansen fikk jeg vite at ilandføringen på Veidnes hadde ført til at Nordkapp var tatt inn og Alta tuppet ut, forteller ordføreren.

Overrasket

– Hva tenker du om det som hendte?

– Først ble jeg overrasket over fremgangsmåten. Da jeg kontaktet fylkesordfører Runar Sjåstad sa han at han ikke kjente til dette, og at han ønsket å ha med Alta på grunn av at vi er et kompetanse- og vekstsenter i Finnmark. Vi har et oljeselskap som er etablert her med sitt hovedkontor, samt en rekke leverandører til oljeindustrien. Alta vil bli etableringssted for flere virksomheter også i framtiden, spår hun.

Ifølge ordføreren var det ikke aktuelt å ha med Alta i tillegg til Hammerfest, Sør-Varanger og Nordkapp.

Spørsmålene klare

Førstkommende fredag skal kommunene som er «velsignet» av sine respektive fylkeskommuner møtes for første gang, i et stiftelsesmøte. Her tror Davidsen at både Alta og Mo i Rana vil foreslås tatt med.

– Av de seks største kommunene i Nord-Norge er det kun vi to som ikke er med. Under møtet fredag vil de øvrige kommunene i O6 forsøke å finne ut hva som er årsaken til at to så viktige byer i Nord-Norge ikke får være med. Vi spør oss om det ligger strategiske vurderinger bak avgjørelsen, og ønsker å finne ut hvorfor Alta og Mo i Rana er holdt utenfor, sier hun.

IRRITERT: Fredag møtes petroleumsrådet, bestående av en rekke nordnorske kommuner. Ordfører Laila Davidsen misliker sterkt at Alta først ble tatt med og deretter fjernet fra rådet. Foto: Jarle Mjøen