– I begynnelsen av februar fikk jeg vite av fylkesråd Grethe Ernø Johansen at det skulle dannes et nordnorsk olje- og gassforum, i regi av de tre nordnorske fylkeskommunene. Her skulle Alta, Hammerfest og Sør-Varanger inviteres med fra Finnmark, og vi ønsket selvfølgelig å delta. Da jeg så etterlyste informasjon fra fylkesråd Johansen fikk jeg vite at ilandføringen på Veidnes hadde ført til at Nordkapp var tatt inn og Alta tuppet ut, sa Alta-ordfører Laila Davidsen i går.

Får støtte fra Tromsø

Nå får Alta støtte fra store by-kolleger i Nord-Norge. Både Tromsø og Bodø vil ha med Alta i rådet.

Tromsø-ordfører, Jens Johan Hjort, vil nå be Finnmark fylkeskommune om å ta med Alta likevel, sier han til NRK Nordnytt.

– Alta er en viktig by i Nord-Norge. Skal dette rådet være nordnorsk, så bør Alta være med som kompetansesenter og knutepunkt for trafikk. Det vil være rart å ha et petroleumsråd som ikke favner Alta, sier han.

Bodø: – Må ha legitimitet

Ordførerkollega i Bodø Ole-Henrik Hjartøy fra Høyre peker overfor NRK på at North Energy har hovedkontor i Alta, og sier til statkanalen at han støtter Hjort i Tromsø fullt ut.

– Ja i høyeste grad. Det som er viktig for nordnorsk petroleumsråd er at det har en legitimitet i hele landsdelen. Da er Alta og Mo i Rana svært viktige. Det vil jeg støtte fult ut, kommenterer Bodø-ordføreren til NRK Nordnytt.

Grethe Ernø Johansen peker imidlertid på at man ikke kan drive og «utvide, utvide og utvide» i intervjuet med NRK Nordnytt.

– Jeg er enig i at Alta er et kompetansesenter og et knutepunkt. Men når man skal ha med seg tre kommuner fra Finnmark, så blir det et valg – og da blir det slik at noen ikke blir med, sier hun.