Statsråd for forsking- og høyere utdanning, Iselin Nybø, kom til UiT Campus Alta og Finnmarks befolkningssenter uten et eneste konkret svar på hvordan krisen i to svært samfunnsviktige yrker kan løses. Både i Finnmarks største by, og i distriktskommunene i Finnmark, er rekrutteringskrisen allerede et faktum innen lærer- og sykepleieryrket.

– Det er ikke ukjent for meg, slo Nybø fast overfor Altaposten, men hadde ingen konkrete tiltak eller løsning med seg nordover. Bare en masse prat om at løsningen ligger i langsiktig jobbing og at det ikke finnes enkle løsninger.

Går bedre

Utdanningsforbundet i Alta har gjennom tilfeldige stikkprøver vist at selv i kommunen som huser landets nordligste lærerutdanning, undervises mange klasser i grunnskolen hver eneste dag av lærere uten kvalifisert utdanning. Faktisk er andelen undervisning gjort av personer uten godkjent utdanning svært høy, ikke minst fordi vikarbehovet i grunnskolen i Alta er langt over det normale. Dette både på grunn av høyt sykefravær, men også fordi mange kvalifiserte og fast tilstatte lærere gjennomgår etter- og videreutdanning.

– Det er ikke bra, men vi ser at lærerutdanningen både her i Alta og over hele landet rekrutterer langt bedre nå enn tidligere. Det er med andre ord på rett vei, påpeker Nybø og viser til at regjeringens økonomiske stimulans for å sikre flere søkere til lærertudanning, og at de som tar utdanning blir i yrket, virker.

Farlig utvikling

Assisterende instituttleder ved lærerutdanningen ved UiT, Tore Nesheim, er på ingen måte beroliget av at søkertallene går opp. Faktum er at det fortsatt er alt for få i klassene ved lærerutdanningen ved Campus Alta. Tallet varierer fra det største kullet som startet i 2017 med 32 og ned til 13 studenter som om et par år er ferdig med sin utdanning.

– Det er bedre med 32 enn 13, men vi skulle ønske at det var mange flere. Behovet tilsier at det burde vært det, sier Nesheim, som opplever at mange potensielt gode lærere med høyt karaktersnitt blir avvist i døra til lærerutdanningen fordi Nybø og regjeringen har satt et absolutt minimumskrav til fire i matematikk for å komme inn i utdanningen.

– Det er ingen grunn til redusere firerkravet i matte. Jeg står selvsagt hundre prosent bak regjeringen  her selv om kravet ble innført før jeg kom inn, påpeker den ferske ministeren.

Flere av dagens lærere i skolen har vist til at da de tok lærerutdanning rundt 2000-tallet lå antallet lærereskolestudenter stabilt over flere år på 100 til 120.

Sykepleierutdanningen

Nybø ble også informert av Universitetet om at det jobbes mot en sykepleierutdanning ved Campus Alta. Frank Bakke-Jensen og Marianne Haukland gikk begge ut og lovte sykepleierutdanningen i Alta før valget i 2017 dersom Høyre fikk en sentral posisjon i regjeringen. I ettertid er Bakke-Jensen blitt statsråd og Haukland stortingsrepresentant. Høyre stemte begge ned forslaget fra Ap som ville sikret nok studieplasser til oppstart høsten 2018.

– Hva andre i regjering og Storting har lovet må de svare for. Fra min side kommer det ingen budsjettlekkasjer, slo Nybø fast overfor Altaposten.

Oppsummeringen fra UiT slo fast at sykepleierutdanningen ved UiT (Hammerfest) fungerer svært godt og rekrutterer veldig bra. Det var ingenting med om at en prøveordning med utdanning i Alta rekrutterte nærmest 100 prosent lokalt, hadde søkertall mange ganger antall plasser og leverte svært gode karaktersnitt. Antallet sykepleierstudenter fra Alta/Kautokeino ved årskullene i Hammerfest er derimot svært lavt med en stor andel studenter som kommer fra sør. Samtidig var det bemerkelsesverdig lite fokus på det som fra talerstolen i kommunestyret ved flere anledninger er blitt betegnet som en svært alvorlig sykepleiermangel i en kommune som de neste årene skal bygge ut helse- og omsorgstjenester for flere milliarder kroner. Hvilket inntrykk fikk ministeren av redegjørelsen til UiT?

– Jeg er kjent med at UiT vil ha flere studieplasser for å rekruttere flere sykepleiere, påpeker Nybø som sier at økning i antall studieplasser også vil kreve flere praksisplasser, noe som ikke alltid er like enkelt å skaffe.