Finnmark fylkeskommune vil ikke ha Alta med i det nordnorske petroleumsrådet som er under etablering. Det er synd for Alta, men først og fremst beklagelig for Finnmark og Nord-Norge som trenger en stemme fra kompetansemiljøet i nord.

Den forespeilete representasjonen til helgas møte er ifølge fylkesråden overtatt av Nordkapp, etter at Veidnes ble utpekt som ilandføringssted. Vi heier på Nordkapp og beslutningen til lisenspartnerne, mens fylkesrådens nye vri er like meningsløs som å kutte ut Tromsø hvis Skjervøy skulle være så heldig å få ilandføring av olje i framtiden.

Vi er litt usikker på Ernø Johansens grunnlag for å «tuppe ut» Alta, men det minner om en adhoc-avgjørelse tatt på bakrommet i Vadsø. Der må de ha store problemer med å se verdien av at Finnmark har en utviklingsmotor som gagner hele fylket og som blant annet sikrer at innbyggertallet øker. Vi registrerer at fylkesråden mener man ikke bare kan ”utvide og utvide rådet”, til tross for at ordførerne i Tromsø og Bodø allerede har påpekt galskapen i dette.

Vi bidrar gjerne med argumentrekken fylkesråden trenger for å få motivasjon til å utvide rådet. Alta sitter på informasjon og kunnskap som er helt avgjørende for næringsutvikling i nord:

Alta er knutepunktet for samferdsel, inkludert gods og folk som skal videre til resten av fylket.

Petroleumsmiljøet er allerede på plass i Alta, representert ved 40 ansatte i North Energy og andre kompetansearbeidsplasser i tilknytning til denne etableringen.

Alta er utdanningssenter i nord og vil være universitetsby fra august i år. Alta videregående skole har 1000 elever fra hele fylket som garantert vil se mulighetene i petroleumsbransjen. Handelshøgskole og økt satsing på ingeniørutdanning er blant de mest relevante satsingsområdene for universitetet.

Kompetansesenteret Alta er i sterk utvikling, med 1200 ansatte i kunnskapsrelaterte næringer. I dette ligger også et betydelig forskningsmiljø, eksempelvis Norut Alta, som har spisskompetanse på følgeforskning for petroleumsindustrien.

Bygge- og anleggsbransjen i Alta er formidabel i regional målestokk og har gjennom Snøhvit og utviklingen i Hammerfest ervervet seg solid erfaring og kunnskap når behovene melder seg.

Antall innbyggere i Alta passerer 20.000 om litt, og SSBs framskrivning av folketallet tilsier at veksten fortsetter i samme tempo og vel så det. Det bør være et attraktivt sted for å rekruttere ansatte.

Innovasjonsmiljøet i Alta er på nasjonalt toppnivå, med næringsaktører som tenker nytt og framtidsrettet. Det trenger alle bransjer i Finnmark.

I tillegg til at det selvfølgelig er et poeng for Alta å være en del av rådet, bør det være en fordel for resten av Finnmark å ha vekstbyen sentralt i dette arbeidet. Det inkluderer kommunene Hammerfest og Nordkapp, som i høyeste grad vil ha behov for kompetanse og rekruttering fra sitt nærmiljø. Nordkapp-ordfører Kristina Hansen bør være den første til å se hvor viktig denne aksen er, ikke minst på grunn av at kommunens mekaniske verksted allerede har opprettet tett samarbeid med partnere i Alta. Det kommer garantert mer samarbeid som styrker næringslivet begge steder, så får vi håpe at politikerne klarer å tøyle sin frykt og aversjon mot den skumle storebroren.