FAU ved Bossekop Skole har i to leserinnlegg redegjort for sitt syn gjennom å vurdere arbeide og rapporter knyttet til skolestrukturen i Alta.

Konklusjon var at nedleggelse av Bossekop skole og etablering av en ny storskole på Komsa ikke kan forsvares med basis i fakta. Det er heller ikke kommet ny informasjon, ifm. arbeidet til skoleutvalget, som endrer på dette.

FAU ved Bossekop skoler mener at nærskoler på størrelse med Bossekop skole både gir trygge skoleforhold og et godt læringsmiljø. Bossekop skole er det beste eksemplet på at det er innhold og ikke fine bygg, eller store skoler som skaper gode resultater.

De nasjonale prøvene viser at Bossekop skole scorer best av skolene i Alta og ligger bedre enn landsgjennomsnittet, og slik har det vært i flere år. I Alta er forskjellene så store, at forskjellene mellom snittet i Alta skolen og Bossekop skole kan tilsvare 1,0 læringsår. Dette er altså en skole som skoleutvalget ønsker å legge ned. Har skoleutvalget i det hele tatt fått fremlagt eller sett disse tallene?

En sentral skole i Komsa er det ingen som ønsker – vi ønsker Komsa Skole alt vel, men ikke som storskole.  En slik løsning er heller ikke til barnas beste eller sannsynliggjør mer kostnadseffektiv skoledrift.  En skole med 800 skoleelever gir en løsning som bidrar til at færrest mulig kan gå eller sykle til skolen.

  Det er gjort mye forskning knyttet til skolestørrelse og det finnes ingen entydige svar på hva som er best. Fordelen med mindre skoler er at de ofte er til barnas beste gjennom en størrelse som øker barnas trygghet både på tur til skolen og i skolegården. Vi snakker her om skoler med adskillig færre elever enn den foreslåtte storskolen som skal ha 800 elever.

  Hvis det er slik at gangavstand til skolen er viktig. Hvorfor gå for det alternativet som gir lengst avstand for flest?

  En storskole med 800 elever er det ingen som ønsker. Vi som er foreldre ved Bossekop skole opplever et stort engasjement blant foreldre som er opprørte både over behandlingen av Bossekop Skole etter forrige valg og manglende vedlikehold. Hvordan er det mulig å tenke seg at den beste løsningen er at Alta største bydel ikke skal ha en skole?

Byggestoppen i Bossekop har mest sannsynlig kostet Alta kommune dyrt – et nybygg med samme størrelse kan fort koste 100 millioner kroner mer i dag enn da vedtaket om å bygge skole i Bossekop ble gjort.

Rådmannen har lagt frem tall både for investeringer og vedlikehold av dagens skolestruktur. Investeringene er underbudsjettert og ser ikke ut til å ta høyde for den kraftige økningen i byggeprisene. Dette har også WSP kommentert i vedlegg til skoleutvalget.

Selv med administrasjonens tall er det tvil om nedleggelse av skoler og bygging av sentralskole i det hele tatt vil ha positiv effekt. Så da er spørsmålet hvilken løsning som gir best økonomi og de beste faglige resultatene.

Vi tror ennå det er mulig å finne kompromisser som både er til barnas beste og som er økonomisk bærekraftige. Vedtak hvor bare deler av kartet er tegnet er neppe egnet til å ha lang holdbarhet. Vi råder våre politikere til å bruke nødvendig tid til å finne bedre løsninger.  En sentralskole med 800 elever er ikke et slikt kompromiss.

Til syvende og sist er det velgerne som bestemmer og vedtak uten konsensus vil i verste fall bare føre til mer pengesløsing.

Foreldreutvalget

Bossekop skole