Dette er en entydig oppfatning i både helse- og omsorgsdepartementet og støttepartienes helsepolitiske talsmenn.

– Mitt håp er at Helse Nord benytter muligheten de nå har gjennom klagebehandlingen til å få på plass en kontrakt med Finnmarkskollektivet. Det vil være en korrekt oppfølging av helt entydige politiske signal, og vil også forebygge at Helse Nord må instrueres av helseministeren, sier Ketil Kjenseth, Venstres medlem av Stortingets helse- og omsorgskomité.

Klagen mottatt

Helse Nord mottok 7. juli en klage på avgjørelsen av det utlyste anbudet på 25 plasser for tverrfaglig spesialisert rusbehadnling (TSB). Klagen var  adressert til styreleder i Helse Nord RHF, Bjørn Kaldhol. Hovedinnholdet i klagen rettet seg mot Helse Nords styring av anbudsprosessen og beslutningen om å ikke tildele 15 av plassene hvor Finnmarkskollektivet var eneste søker. Styreleder Bjørn Kaldhol ønsker ikke å si særlig mye om klagen og det som har skjedd:

– Klagen er mottatt og er satt til behandling. Ut over det har jeg ikke noe å meddele.

– Vil styret bli involvert i klagebehandlingen, eller vil den kun skje administrativt?

– Jeg har ingen kommentar ut over det jeg allerede har sagt, klargjør Kaldohol.

Raskt reaksjon

Helse Nord reagerte imidlertid hurtig på klagen fra Finnmarkskollektivet. Allerede 9. juli skriver eierdirktør Hilde Rolandsen til Finnmarkskollektivet at klagen vil bli behandlet i tråd med vanlig prosedyre. «Dette innebærer at vi vil ta stilling til alle anførslene i klagen, og vurdere om vi har lagt riktige faktiske forhold til grunn for beslutningen, om skjønnsutøvelsen har vært forsvarlig og i tillegg til å vurdere prosessen som sådan.», heter det i brevet hvor det loves svar på klagen i løpet av kommende uke.

Klar til å handle

Høyres stortingsrepresentant fra Finnmark, Frank Bakke-Jensen, er ikke i tvil om at helseministeren vil gripe inn dersom klagebehandlingen får et annet utfall enn at Finnmarkskollektivet sikres kontrakt.

– Ingen kan ha vært i tvil om hva som er regjeringens politikk i denne saken. Den er klart uttrykt i både regjeringserklæring, samarbeidserklæring og i den rusmeldingen som er lagt fram. Høyre og samarbeidspartiene ønsker en rusomsorg hvor også ideelle organisasjoner har en plass, og hvor langtidsbehandling inngår, sier Bakke-Jensen.

– Hvorfor har ikke Helse Nord fulgt dette opp?

– Det er vanskelig å si, men på meg virker det som det er politisk motivert at byråkratene i helseforetaket ikke følger signalene som er gitt av regjering og stortingsflertall. Spør du meg, er ikke det veldig lurt gjort av Helse Nord, klargjør Bakke-Jensen.

For tidlig å feire

Styreleder i Finnmarkskollektivet Svein Iversen gleder seg over entydige politiske signaler, men mener det er for tidlig å feire. Han tror imidlertid på at brikkene vil falle på plass og lover at institusjonen skal være løsnings- og samarbeidsorientert.

– Vi er  tidsmessig på etterskudd, men kan med en positiv avgjørelse til uka starte arbeidet med å få Finnmarkskollektivet på beina. På grunn av utsettelsen er det ikke mulig med oppstart 1. august, men 1. oktober kan være innen rekkevidde.

Ingen tid å miste

Venstres kommune- og fylkestingsrepresentant, Trine Noodt, tror ikke Helse Nord har noe valg.

– Det er så sterke og samstemte signal at jeg forventer en rask løsning presentert fra et ydmykt Helse Nord. Nå må vi tenke brukernes beste og få tilbudet opp å gå så raskt som mulig, sier Noodt.

Det er også partifelle Ketil Kjenseths agenda. Han bekrefter at helseministeren har Venstres full støtte for å gå inn og instruere Helse Nord dersom klagebehandlingen ikke fører fram, og at Venstre forventer at minister Bent Høie griper inn om nødvendig.

– Finnmarkskollektivet har vært navngitt som en institusjon med gode resultat i sin langtidsbehandling, en type institusjon som må reddes. Det er viktig for alle med rusproblemer at vi har denne type institusjoner i regionen, men også i Finnmark. Skulle ikke alt tilfredsstille faglige krav, må det være langt enklere å oppgradere en institusjon som har fungert og kan vise til gode resultat, enn å bygge opp en ny.