– Vi håper at Helse Nord griper muligheten de nå har fått til å å unngå et prestisjenederlag for foretaket, men også berge Finnmarkskollektivet. Problemet er at tiden er ferd med å renne ut for kollektivet og at det må skje noe raskt, sier styreleder i stiftelsen Finnmarkskollektivet, Svein Iversen.

Følger saken tett

Etter det Altaposten erfarer har det vært kontakt på høyt nivå mellom departementet og Helse Nord. I departementet håper en at klagen Finnmarkskollektivet har sendt styreleder Bjørn Kaldhol skal få en så positiv utgang som mulig, slik at det ikke blir nødvendig for statsråden å gå til en formell instruksjon av foretaket. I seg selv vil det være en oppsiktsvekkende handling, noe Altaposten er kjent med at den politiske ledelsen i departementet i det lengste kvier seg for. I onsdagens Altaposten fortalte leder av helse- og omsorgskomitéen, Kari Kjønøy Kjos, at hun har bedt statsråden å vurdere inngripen.

– Vi har vært i dialog med Helse Nord, og er klar over at det pågår en klagebehandling. Departementet følger saken, sier imidlertid statssekretær Cecilie Brein-Karlsen, som er den som i praksis har den daglige styringen av departementet under Bent Høies ferieavvikling. Til tross for at Høie har ferie er det kjent at han følger saken tett.

Fagfolkene tvinges vekk

Svein Iversen er imidlertid klar på at inistitusjonen er i en svært kritisk fase. Alle tidsfrister i anbudsutlysningen er overskredet, og avgjørelsen har kommet kraftig på etterskudd allerede før klagen ble levert. Dermed er fagfolkene som institusjonen i Langfjordbotn hadde intensjonsavtaler med, i ferd med å sikre seg nye jobber.

– En av kreditorene kan i en gitt situasjon allerede i morgen slå Finnmarkskollektivet konkurs, men jeg tror ikke den største utfordringen ligger her. Vi har hatt intensjonsavtaler med ulike typer fagfolk. De er i en situasjon hvor de må sikre sin egen framtid og leter nå etter andre jobber, noe vi har stor forståelse for, påpeker Iversen.

Han har også forståelse for at «teamet med fagfolk» som har vært knyttet til institusjonen er begynt å gå lei.

– Det koster enormt å måtte forsvare fagligheten i et behandlingsopplegg hvor vi kan vise til svært gode resultater. Anbudsbehandlingen er en faglig mistillit fra Helse Nord som går sterkt inn på de som har jobbet med her, fastslår Iversen.

Takker

I Finnmarkskollektivet takker en for all støtte og engasjement for å redde  institusjonen. Ikke minst skryter styrelederen av politisk og administrativ ledelse i Alta kommune.

– Vi takker også fylkesordføreren  og alle andre som har reagert og gitt oss gode anbefalinger. Den brede støtten og oppfattelsen av Finnmarkskollektivet som et faglig godt tilbud med gode resultater er jeg helt sikker også er blitt lagt merke til i Helse Nord, sier Iversen.