Altaposten trykket i går VGs sak der Finnmarksløpet fikk kritikk fra blant annet tidligere sjefsveterinær Marit Holm. Hun påsto at enkelte hundekjørere driver organisert dyreplageri. Harald Tunheim, som i fjor ble nummer to og jakter topplassering også i år, er ikke enig med Holm som vil ha endringer i regelverket.

- Egentlig har jeg ikke så lyst å kommentere dette siden jeg ikke har lest hele saken, sier Tunheim og fortsetter;

- Men ut fra det jeg har fått referert kan jeg si at det er blitt gjort en del innskjerpninger i regelverket underveis og i dag mener jeg vi har et godt reglement.

Kjenner hundene best

Han viser til at veterinærer sjekker hundene underveis og i tillegg mener han kjørerne tar ansvar for egne hunder.

- Hundevelferden er alltid kjørerens ansvar og våre hunder, som er verdens mest utholdende hunderase, er trent for å kjøre slike løp på samme måte som Petter Northug er trent for å gå langrenn og en maratonløper er trent for å løpe langt. Vi som kjørere kjenner hundene våre best og vi tar hensyn til hvordan vi har trent og ikke minst bruker vi av erfaringen vi har med hver enkelt hund, sier Tunheim som selv kjørte inn til andreplass med ti av 14 hunder i fjorårets løp.

- Det vises også til at det døde to hunder i fjor. Hva tenker du om det?

- Det skjer, akkurat som med mennesker, at hunder dør. Og det er ikke så lenge siden en hund døde 50 meter etter starten i Femundløpet. Jeg tror alle skjønner at den ikke døde av utmattelse eller for at eieren dreiv med dyreplageri.

Hytte på skuddhold

Etter andreplassen i fjor ligger han godt an til å vinne hytta som går til føreren som er best sammenlagt de to siste årene. Fjorårets vinner står med ett poeng, mens Tunheim som ble nummer to har to.

Om plasseringspoengene blir like vil tiden de har brukt bli avgjørende. Her har Haaland en time og 24 minutter og gå på i forhold til Tunheim.

- Det er klart at hyttepremien ligger et sted der i bakhodet, men jeg kjører i utgangspunktet for et godt resultat i årets løp, sier Tunheim som hvert fall må være bedre enn fjorårsvinner Inger Marie Haaland om hytta skal bli hans.

Samtidig er i hvert fall Robert Sørlie, som måtte se Roger Dahl ta hytta foran nesen på seg selv i 2011, og Trine K. Lyrek på skuddhold etter tredje og fjerdeplass i fjor.

- Jeg tror det står mellom oss fire, men man kan aldri være sikker, sier Tunheim som i 2009 var ett plasseringspoeng fra å vinne hytta som endte opp hos Trond Ørslien.

- Inger Marie har et sterkt spann og det kan fort ende med at hun tar seieren i årets løp og gjør hun det er hytta hennes. Men hytta blir liksom en egen kamp i kampen og mot slutten av løpet vil man selvfølgelig vurdere om hyttepremien er innen rekkevidde, avslutter Harald Tunheim.