– Vi har i likhet med det fleste andre idrettsarrangementer stor mangel på frivillige. Det kan være en senvirkning av pandemien, men det er like fullt et problem som vi er nødt til å løse. Alta IF opplever det samme som arrangør av Altaturneringa, så vi har bestemt oss for å samarbeide i et forsøk på å hjelpe hverandre. Håpet er at vi i fellesskap kan klare å rekruttere flere ildsjeler til våre to store arrangementer, kommenterer daglig leder i Offroad Finnmark, Kjetil Johansen.

Har det travelt

Med bare tre dager til rittstart i Offroad Finnmarks ungdomsklasser og OF150 er det Johansen & co som har det mest travelt med å finne frivillige. Det er mye som skjer den uka Offroad Finnmark pågår, og oppgavene til de som bidrar er både varierte og spennende. Arrangøren trenger omtrent dobbelt så mange frivillige som de har til rådighet akkurat nå.

– Vi trenger egentlig folk i alle posisjoner og roller. Vi mangler fremdeles noen få ansvarlige på sjekkpunkt, og det er gode muligheter for dem som har lyst til å jobbe ute på de ulike sjekkpunktene. I tillegg har vi et døgnåpent sekretariat som skal bemannes. Dette er selve hjertet i rittet, der alt skal registreres. I tillegg er det behov for folk som passe på og hjelpe til ved passering og målgang i Alta sentrum. Det må også kjøres litt utstyr til sjekkpunktene, og det er ikke umulig at vi trenger et par ATV-sjåfører. Alt dette må på plass for at vi skal kunne gi våre deltakere den servicen og gode opplevelsen som vi er kjente for, sier Karianne Jungård Nilsen, som både jobber som frivillig selv og hjelper til med å få inn nye rekrutter.

– Vi har mange ting på plass, men dette mangler vi. Og vi trenger sårt frivillige til å hjelpe oss med å gjøre dette til et uforglemmelig ritt for de involverte. Vår ambisjon er å ta like godt imot de som kommer inn sist som de som kommer inn først, fastslår Kjetil Johansen.

Hektisk uke

Offroad Finnmark starter som nevnt førstkommende lørdag. Her må arrangøren ha mange frivillige de første par-tre timene. Det må også være en del ildsjeler på plass når rytterne i OF150 er ventet i mål fra 17.00 og utover.

Mandag starter deltakerne i Offroad Finnmark 700 ut, og har også sjekkpunkt i Alta sentrum før de raser videre.

Onsdag er det klart for barneritt, som har start og mål i gågata.

Torsdag morgen er de første rytterne i OF700 ventet i mål. Klokken 18.00 er det klart for start i OF300, som i likhet med OF150 og OF700 har et sjekkpunkt samme sted der rytterne passerer rundt en time etter at startskuddet gikk.

foto
Arrangøren trenger frivillige som kan hjelpe til ved start- og målpassering, samt på sjekkpunktet i gågata. Foto: Karl Eirik Steffensen

Fredag ettermiddag er de første rytterne i OF300 ventet inn. Tidsfristen for «Finisher-trøye» er lørdag klokken 12.00. Det gjelder både for OF300 og OF700. Lørdag er det også folkeritt. Etter dette gjenstår bare banketten lørdag kveld.

– Det er enkelte dager hvor vi må holde det gående ganske lenge. Men vi håper å få på plass så mange frivillige at det blir ganske korte økter. I perioder er det ganske hektisk, og da trenger vi mye folk. Men det er også tider det er veldig rolig, forteller Jungård Nilsen.

Har de samme utfordringene

Alta IFs Birgit Harila lover at hun skal gjøre sitt beste for å hjelpe Offroad Finnmark, slik at de selv kan få hjelp når Altaturneringa arrangeres 12.- til 14. august.

– Vi kjenner på de samme utfordringene som Offroad Finnmark, og håper at det er mange av våre kjære støttespillere og dugnadshelter som kan strekke ut en hjelpende hånd. De som kan tenke seg å bidra må gjerne ta kontakt med meg, så tar jeg det videre til Karianne, sier Birgit Harila.

– Jeg er veldig glad for Alta IF prøver å hjelpe oss. Det er en ganske prekær situasjon for oss, så vi er utrolig takknemlig for all hjelp vi kan få, kommenterer Johansen.

– For dem som ønsker å ta direkte kontakt med Offroad Finnmark er det Karianne som er rett person. Det er bare å gå inn på våre nettsider, så finner du nødvendig kontaktinfo, forteller Johansen, som understreker viktigheten av at arrangørene får på plass nok frivillige til å gjennomføre både Offroad Finnmark og Altaturneringen.

– Alta-samfunnet må ikke ta slike eventyr for gitt. Det er ingen selvfølge at man skal klare å gjennomføre så store begivenheter her i Finnmark. Vi er helt avhengig av innsatsen til de frivillige, og forsvinner ildsjelene så vil ikke lenger disse arrangementene ha livets rett. Det er verdt å tenke over, avslutter Johansen.