– Jeg synes det er kjempebra at folk vil bruke Altaelva og oppleve vår vakre natur. Men jeg tror ikke tilreisende heller ønsker å gå på tvers av lokale regler og sedvane. Er virkelig Den Norske Turistforening interessert i å bryte med lange tradisjoner? spør Tor Erland Nilsen, daglig leder i Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI).

– Vi synes det er veldig unødvendig å planlegge en padletur i fisketida. Alle i Alta vet hvor viktig fisket i Altaelva er, og akkurat det med fredninga står veldig sterkt, sier Nilsen.

Han sier padleturen til turistforeningen, eller Alta og omegn turlag, ikke har vært noe problem de foregående årene.

– Jeg snakket med dem i fjor og da tok de hensyn og padlet i fredninga. Hadde de startet en dag tidligere eller ventet til september, hadde det ikke vært noe problem, sier han.

Dagen før, fredag 17. august, er nemlig en mellom dag der ingen fisker og man kan padle hele dagen fra klokka 12.

– Men vil sju kanoer forstyrre noe særlig?

– Det kan man kanskje diskutere, men nå har man etablert en slik praksis. Fiskerne forventer å være alene på plassen, sånn har det vært i mange år. Og så kan man gjerne ferdes i fredningstida.

Får støtte fra kommunen

Alta kommune støtter opp om ALI og den etablerte praksisen med fredning og fisketid i Altaelva.

– Alta Laksefiskeri er rettighetshaver til laksefiske og betraktes i denne sammenheng som grunneier. De som utøver fiske har også interesse i saken og er i gruppen blant andre brukere. Retten til ferdsel uten motor på vassdrag er altså ikke uten forbehold, sier Jon-Håvar Haukland, virksomhetsleder for miljø, park og idrett.

– Begrepene hensynsfullt, og at det ikke volder ulemper av betydning, er formuleringer som forutsetter utøvelse av skjønn i lovtolkningen. I denne sammenheng vil etablert praksis for ferdsel være retningsgivende for hvor grensen går for at en ikke volder ulemper av betydning for grunneier eller andre, sier han og viser til at den etablerte praksisen til ALI vil være retningsgivende for hvor grensen går.

Men Haukland viser også til annen virksomhet i elva, som safari med elvebåt med motor, kommersielle kanoturer for turister som har innrettet sin aktivitet til når det ikke fiskes.

– Denne praksisen for ferdsel på Altaelva har ikke vært utfordret slik Alta og Omegn Turlag nå gjør med salg av organiserte padleturer som forutsetter ferdsel i fisketiden, sier Jon-Håvar Haukland.

Tor-Erland Nilsen viser til andre padlere ikke har problemer med å innrette seg.

– Både GLØD og Sorrisniva tar hensyn til dette. Det er mange brukere i Altaelva, men de fleste tilpasser seg fisketida. På den måten kan vi alle sammen bruke elva og ta hensyn til hverandre, sier Tor-Erland Nilsen i Alta Laksefiskeri Interessentskap.