– Det ble så vanskelig å tilpasse seg Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI), at vi måtte avlyse hele turen, hevder Svein Pedersen i Den norske turistforening, som er kritisk til håndteringen.

– Det tar bare bare 2-3 minutter for oss å passere en fisker. Vi synes ikke det er til utilbørlig sjenanse for fiskerne. Å padle gjennom Alta Canyon og nedover Altaelva er veldig stort for mange. Jeg synes de burde ha latt oss padle. Jeg skjønner at de vil ha fiske i stillhet, men det må også være forståelig at vi vil på tur og oppleve den samme elva, tilføyrer Svein Pedersen i Alta og omegn turlag, som er en undergruppe av Den Norske Turistforening.

MÅTTE AVLYSE: Bjørn Harald Hansen og Svein Pedersen var turledere under fjorårets padletur. I år måtte de avlyse. Foto: Privat

Problemet oppsto da turen var planlagt akkurat til denne helga. I august må man nødvendigvis fiske mens det er lyst, og fredningstida blir om natta til tidlig morgen. Fisketid i august er mellom 12-20 denne uka, i neste uke er det fisketid fra 11-19, noe som i praksis betyr at padling bare kunne gjennomføres tidlig på morgenen.

– Akkurat i år var det denne helga vi kunne. Vi hørte med Alta Laksefiskeri Interessentskap (ALI) hvordan vi skulle få dette til uten å forstyrre fiskerne. ALI ønsker ikke at vi skal padle når de fisker, sier Pedersen. Bernt Bakkehaug og Bjørn Harald Hansen står også bak turene.

Problemet er bare det at tidene interessentskapet foreslår gjør det umulig for turlaget å gjennomføre turen.

– De har satt opp noen tider som gjør det umulig for oss å gjennomføre turen. Det var noen få timer på dagtid, tidlig på morgenen og sent på kvelden. Men vi kan ikke padle når det er mørkt, og kan ikke utsette deltakerne våre for dette, sier Pedersen.

Slik han ser det, var det ingen mulighet å gjennomføre padleturen uten å padle på dagen.

Den planlagte turen

Det var den kommende helga turlaget hadde planlagt padleturen i Altaelva med sju kanoer med 14 deltakere, både langveisfra og lokale ungdommer og voksne. Turene er tilnærmet gratis. Guidene er utdannet gjennom Den Norske Turistforeningen, og det er ingen ekstremtur. Turen skulle starte ved demninga fredag med padlekurs og overnatting. Lørdag skulle de padle nedover elva med overnatting underveis og padling neste morgen. Dette har fungert veldig bra de to gangene tidligere de har arrangert turen. I år skulle det blir vanskelig.

– Vi har gjort det sånn at vi padler nedover i fredningstida mellom klokka 12 og 18, før vi camper ved Gønges. Forbi Gabofossen bærer vi utstyret. Der slår vi leir og overnatter. Så padler vi videre dagen etter klokka 12, når fisket stopper, og så videre nedover til utløpet ved Alta bru. Spesielt de som er sørfra synes det er stas å padle hele elva fra øverst til nederst, sier han.

– Vi har to ganger tidligere hatt denne padleturen. Det har vært veldig populært, og vi har mange tilreisende langveisfra. Turen har blitt noe som turistforeningen reklamerer for. I fjor var det en av de viktigste og flotteste turene i Norge, sier Pedersen.

Måtte avlyse

I forrige uke følte de at det ikke gikk an å gjennomføre turen når det ble så vanskelig. For å unngå at folk reiste langveisfra eller kjøpte dyre flybilletter de ikke fikk brukt, avlyste de.

– Jeg ringte rundt og avlyste turen. Det var ubehagelig, synes han.

I etterkant av avlysningene har de fått juridiske betraktninger fra advokater sentralt i turistforeningen og fra Fefo, hvor de får støtte for sitt syn. Turlaget kommer ikke til å gi opp nye padleturer, og vil allerede neste år gå igang med planlegging av ny tur.

– Jeg synes ALI burde akseptert at det foregår padleturer og sett det som positivt at vi vil bruke elva. De ønsker nok å selge stille og rolig natur, og la fiskerne betale mange tusen for å oppleve det. Det skjønner jeg, men jeg er uenig i at man ikke skal få padle forbi, sier Svein Pedersen.