– Vi har en sterk økning av bobilturister. Motorsyklistene er også i økende antall. Dette vil helt sikkert komme til å øke videre utover i ukene som kommer og ferien ferietrafikken virkelig begynner å starte, sier eier av Alta Strand Camping, Folke Strand.

Tall fra Reiseliv i nord, viser at campingplassene, hyttegrendene og vandrerhjemmene i Nord-Norge har en økning på fem prosent sammenlignet med mai 2017, mens Norge som helhet har en økning på 10 prosent. Utenlandstrafikken på campingplassene og hyttegrendene i Nord-Norge har økt med 2 prosent, mens den norske trafikken har økt med 8 prosent.

Tall som stemmer godt med oppfatningen til Strand.

– Hos oss er omtrent halvparten nordmenn, slik som tidligere. Tyskerne er dominerende. Vi har en liten økning av sveitsere. Nederlender utgjør også en stor gruppe. Mens italienere har en senere ferie og kommer gjerne mot høsten igjen sammen med spanjolene og de franske, forteller han.

– I sommer har det kommet en del motorsyklister fra Finland, men også fra Russland som stopper her for å sove i hytte eller telt. Det er jo litt artig at noen kommer såpass langveis fra, sier resepsjonist Martine Moe Pedersen ved CampAlta, kun et steinkast unna Alta Strand Camping.

Plaget med veiarbeid

Strand forteller at turisttrafikken er mer eller mindre normal. Men det pågående veiarbeidet i Øvre Alta skaper noen problemer.

– De holder på like ved innkjøringen hit. Det har gjort alle oss som driver camping her sårbare og har gitt et varierende belegg ut over det som er normalt for oss.

Det gjør at de for øyeblikket ikke har skilting.

– Vi mangler også en del av veien på grunn av at det skal legges et nytt vannsystem i området. Veldig uheldig at sånne ting skal skje midt i turistsesongen, en kort periode som kanskje står for halvparten av inntjeninga, sier han.

Det får han støtte om fra Pedersen.

– Skiltene har blitt tatt ned, så noen har fått problemer med å finne frem. Hun kan for øvrig fortelle at belegget er noe mindre enn i fjor.

KOMMER PÅ MOTORSYKKEL: Rosita Modell er daglig leder ved CampAlta. Foto: Arkiv Trond Arvid Alund.

Kommer for naturen

For altaværinger er det fort å bli blind på sine egne omgivelser. Strand er ikke i tvil om at naturen er nummer en årsak til de mange turistene som tar turen gjennom fylket.

– Vi har nok verdens fineste natur. Det er derfor kommer opp hit, spesielt nå. I tillegg har vi reisemålet Nordkapp.

Men det er fortsatt rom for forbedring, mener han.

– Vi har unike turmuligheter i Alta som vi benytter selv, så hvorfor ikke tilby dette til turistene? Med bedre kart og henvisninger kunne også de fått nytte av dette som et produkt. Det er egentlig en mangelvære næringa i Alta bør jobbe videre med, mener Strand.

– Alta som helhet må bli flinkere på opplevelsesturisme. Alta museum er helt utrolig flinke på dette. Alle som er innom der er imponerte av opplegget.