– Ingen har så vidt jeg vet jobbet med denne gruppen tidligere og derfor anbefate vi at Sisa fikk penger til dette prosjektet. Dette er en gruppe mennesker som beveger seg ute i trafikken i langt større grad enn tidligere, og det gir også flere utfordringer, sier Kristian Øvernes i Statens vegvesen.

Øvernes var på sisa onsdag og holdt kurs om trafikksikkerhet for psykisk utviklingshemmede, mens leder i Trygg trafikk, Knut Larsen, var tilstede og holdt kurs om bilbeltebruk blant innvandrere.

Begge de to gruppene er noe Sisa kultursenter i Alta mener det trengs mer fokus på, og de har derfor søkt midler fra Finnmark fylkeskommune og fått innvilget dette. Pengene på opp mot 150 000 har de brukt til å hyre inn kursholdere, til et bokprosjekt og til et samarbeidsprosjekt med flere nabokommuner om trafikksikkerhet.

Øvernes synes det er storveis at Sisa tar tak i trafikksikkerhet for grupper som ikke er kommet like langt på dette som resten av Norge.

– Det med trafikkdød er et kjempeproblem i verden. Hvert år dør 1,2 millioner mennesker i trafikkulykker, mens vi i Norge var nede på 107 drepte i trafikken i fjor, sier Øvernes.

Øvernes konstaterer at da bilbeltet kom på banen fior alvor i 1070, så var tallet på trafikkdrepte i Norge på over 500.

–  Selv om trafikken har vokst tre-fire ganger siden den tid har vi altså det laveste tallet noensinne i dag. Det betyr at dødsulykker er forsvinnende mye mindre i dag enn for 40 år siden, sier Øvernes.

INTERESSERT: Elisabeth Lyng fra Sisa i samtale med syriske Bashir Al Mahrabi bosatt i Burfjord. Foto: Hanne Larsen

Elisabeth Lyng hos Sisa kunne fortelle, at i tillegg til kurs, hadde de også invitert mange innvandrere og psykisk utviklingshemmede til lunsj og underholdning denne dagen. Det var tydeligvis populært for det var smekke fullt hus inne på Sisa onsdag formiddag. Utenfor stod Lillan Lundberg og stekte vafler.

– Norge har fokus på all mulig sikkerhet. Ikke bare når det gjelder bilseter, men og bruk av mobil i trafikken og på sikkerhet i barnehagen. Det er veldig bra, sa Bashir Al Mahrabi fra Syria.

– Motivasjonen til å bli kurset ser ut til å være på topp, sa Kristian Øvernes fornøyd.