Bengt Rune Strifeldt (Frp) mener fylket har rotet bort veipengene til andre formål.

– Under denne regjeringen har fylkeskommunen mottatt 44 millioner i overføringer til opprusting og fornying av fylkesveier. Det er ganske mye mer enn Stoltenberg-regjeringen foreslo i sitt budsjett i 2013 rett før de gikk av. Det tallet var på 17,7 millioner. Vi har doblet budsjettet, sier Strifeldt.

– Hvor blir pengene av da?

– Nei, det må du spørre hovedutvalgslederen og resten av fylkestinget om. Det jeg vet er at av de 44 millionene de fikk i 2016, ble 25 millioner ompriorioritert til andre formål. Hvilke formål det er kan man spekulere i, men de brukte syv millioner på Bruer-saken, og hvor stor sluttsummen blir på Årøya-saken og Boreal-saken er et åpent spørsmål. Men de har åpenbart ikke god nok styring, sier Strifeldt, som mener at dette underbygger nødvendigheten av å slå sammen Finnmark fylkeskommune og Troms fylkeskommune.

– Så lenge Alta kommune får statlige overføringer og vi har penger i parkeringsfondet, er ikke det greit at vi bruker dette?

– Nei, det er ikke greit at Alta kommune må bruke fra parkeringsfondet for å betale for veier som fylkeskommunen har ansvar for og som de har fått penger til fra staten, sier Strifeldt bestemt.

Når det gjelder Geir Ove Bakken og hans lovnader om gang- og sykkelbane langs Amtmannsensveien i 2015, sier Strifeldt:

– Gangveien var en het valgkampsak for Arbeiderpartiet. Nå skulle de klare å realisere det ingen hadde klart før. Men nå ser vi at når regningen snart er på bordet, da har pipa fått en annen lyd, sier Frp-politikeren.

Etterslep på milliarder

Geir Ove Bakken (Ap) vedgår at deler av de statlige overføringene til vei, er brukt til andre formål.

– Ja, det er rett at deler av pengene til vei er brukt til blant annet skole. Samtidig vet Bengt Rune Strifeldt som tidligere fylkesrepresentant utmerket godt at etterslepet på veinettet er på over to milliarder i Finnmark, så behovet er uendelig omtrent, sier hovedutvalgslederen for samferdsel på Finnmark fylkesting.

– Uansett, hvis Bengt Rune skal begynne å snakke om det store bildet, så har Frp i regjering gitt skattekutt til de som har aller mest og det hjelper iallefall ikke på veinettet, sier Bakken, som synes det er ufint av Strifeldt å nedsnakke Fylkeskommunen.

– Gang på gang trekker Strifeldt, og også Rut Olsen frem negative saker om Fylkeskommunen. Det har faktisk skjedd mye bra også. Blant annet har vi brukt 400 millioner på videregående skoler, sier han og legger til:

– Og vi har faktisk bevilget to millioner til utredning av gangstien på Amtmannsnes.

– Men to millioner er vel ikke så mye i den store sammenhengen? Det blir jo trolig svært dyrt å bygge denne gang- og sykkelbanen.

– Nå skal vi få regningen på bordet og så skal vi se hva fylket kan bidra med, avslutter Bakken.