Helse Nord har vedtatt konseptrapporten for Nye Hammerfest sykehus, utarbeidet av Sykehusbygg. Det betyr oppstart av byggeprosessen i 2018, og at dørene til sykehuset forventes åpnes i 2023. Det får Alta-politikere til å riste på hodet.

– Hvor skal Helse Nord hente pasientene til et sykehus, som er dobbelt så stort som Kirkenes, er spørsmålet til Venstre-topp ved siste stortingsvalg, Trine Noodt.

– Det er komplett uforstelig at Helse Nord og Finnmarkssykehuset ikke tar hensyn til sine egne lovnader og garantier om at pasientene i Alta-regionen i alle hovedsak skal få tilbud og behandles i Alta. Lovnadene til tross, så skal man gå i gang å bygge et nytt sykehus med kapasiteten til to ganger Kirkenes sykehus, og med et kostnadsestimat som allerede før man har satt i gang, har økt fra 1,4 milliarder i tidlig fase – til nå 2,3 milliarder kroner.

Sykehuset har dobbel pasientkapasitet av Kirkenes sykehus.Innfelt Nye Kirkenes sykehus. Foto: Arkitekt

– Pasientene betaler

Venstre-politikeren tror mange i Finnmark ikke er klar over at milliardene som skal brukes på et nytt sykehus i Hammerfest hentes fra pasientbehandling i fylket. Jo dyrere, jo større kutt i pasienttilbudet.

Trine Noodt. Foto: Hanne Larsen

– Investeringene skal dekkes innenfor de økonomiske rammene til Finnmakssykehuset.  Pasientene med psykiske lidelser har allerede fått litt føling med hva det betyr. For å skape økonomisk bærekraft for investeringene startet Finnmarkssykehuset for en tid tilbake med å kutte i pasientbehandling og tilbud innenfor psykiatrien. Vi må båre stålsette oss for kuttene som kommer, mener Noodt.

To ganger Kirkenes

Ifølge konseptrapporten som nå legges til grunn utbyggingen vil Nye Hammerfest sykehus både i kapasitet og kostnader nærme seg to ganger Kirkenes sykehus. Her er tallene for de to sykehusene:

  • Kirkenes sykehus: Forprosjektet (juni 2013) anslo totalpris på 1,2 milliarder kroner for Nye Kirkenes sykehus. Per i dag har kostnadene forlengst passert 1,5 milliarder kroner, og ingen vet hva sluttsummen blir. Sykehuset er på 19.500 m2 og har 46 sykehussenger og åtte hotellsenger, totalt 54 senger. Sykehuset er fortsatt ikke helt ferdig.

  • Nye Hammerfest sykehus: Kostnadsestimater tilsier investeringskostnad på 2,3 milliarder kroner. I tillegg anslår sykehusbygg at byggelånet vil koste over 200 millioner kroner fram til bygget står ferdig i 2023. Det vil si en totalpris på 2,5 milliarder. Med samme kostnadsutvikling som for Kirkenes sykehus vil antatt sluttsum ligge på 3 milliarder kroner.

Mangler penger

Økonomisjef i Finnmarkssykehuset og foretakets utbyggingsansvarlig, Lill-Gunn Kivijervi, påpeker overfor  Altaposten at kostnadene på 2,3 milliarder kroner i konseptrapporten er for høye.

– Det er derfor en stor oppgave å ta ned prosjektkostnaden i neste fase, forprosjektfasen, klargjør Kivijervi.

I investeringsplanen til Helse Nord er det avsatt 1,95 milliarder kroner. Byggelånet må betales, men regnes ikke som investering slik at  total investeringskostnad blir på 2,3 milliarder kroner. Skal rammen investeringsplanen holdes må det kuttes 350 millioner kroner i forprosjektsfasen.

PROSJEKTLEDER: Økonomisjef Lill Gunn Kivijervi skal lede utbyggingen av Nye Hammerfest sykehus. Foto: Finnmarkssykehuset

Kuttet 5000 m2

Kivijervi forteller at  til grunn for skissene ligger en behovsberegning for antall senger. Behovsberegningen baserer seg på framskrivning av befolkningstallet til 2035. I konseptrapporten ligger det inne totalt 86 senger og 14 hotellsenger. I antall senger ligger det både normalsenger, intensivsenger, barnesenger, kuvøser og observasjonssenger. Ser vi på hvor mange rom sykehuset vil få er det betydelig lavere enn antall senger.

– Det ligger inne 69 pasientrom til barn og voksne pluss altså 14 hotellsenger, bekrefter økonomisjefen

Pasientgrunnlaget

– Hvilket pasientgrunnlag har man tatt utgangspunkt i?

– Det er tatt høyde for pasientgrunnlaget i Vest-Finnmark, planlagte behandlinger som skal utføres i Alta er trukket ut. Det vil si at arealmessig er prosjektet i Hammerfest justert ned med det vi bygger opp i Alta.

– Helseminister og Stortinget har sag at et nær alle planlagte pasientkonsultasjoner for befolkningen i  Alta/Kautokeino skal skje ved Klinikk Alta. Lovnaden er at akuttilbudet skal utbygges og flere pasienter skal få dra rett til UNN. Er det tatt hensyn til dette når størrelse/kapasitet  for Nye Hammerfest sykehus?

– Ja, i beregningene er Hammerfest sykehus akuttsykehus for Vest-Finnmark, og det er tatt høyde for at behandlingstilbudet skal øke i Alta. Arealet for Nye Hammerfest sykehus er  i konseptfasen tatt ned med 5.000 m2 sammenlignet med det som lå i Strategisk utviklingsplan.

–  Hva med den siste utviklingen hvor helseministeren signaliserer at kommunene i Vest-Finnmark skal gå sammen for å utvikle flere tjenester for akutt- og fødetilbud i Alta?