Det er regelen satt i Nasjonal helse- og sykehusplan (2016–2019). Fra regjeringshold har det blitt gjort et poeng av at for Finnmark har man brukt skjønn og tillatt to sykehus til tross for at ingen tilfredsstiller kravet til pasientgrunnlag. Nå viser det seg at totalt 22 sykehus i Norge ikke tilfredsstiller kravet.

Fant fakta

Hun og Venstres lokalpolitikere har brukt mye tid på å sette seg inn i Nasjonal helse- og sykehusplan, men har inntil nylig ikke fått med seg det store antallet sykehus som faller under pasientgrensen til Høie.

– På sidene 110 til 113 i planen er det en oversikt over sykehusene. Teller vi opp hvilke sykehus som har lavere pasientgrunnlag enn 70.000 blir det mange, faktisk så mange som 22 stykker. Ut fra argumentene som er brukt i forhold til å etablere akutt- og fødetibud i Alta, må jeg si at jeg er overrasket. Her er det veldig mange som har noe å frykte dersom helseministeren kun skal ha akuttsykehus som har 70.000 innbyggere eller mer som pasientgrunnlag, påpeker Noodt.

Tallene oppgitt

I planen er pasientgrunnlaget for Hammerfest sykehus oppgitt til 47.000. For Kirkenes til 28.000. Det heter imidlertid, at til tross for at både Hammerfest og Kirkene har lite pasientgrunnlag, så gjør klima og avstander det nødvendig med akuttkirurgi på begge sykehusene.

Ser vi på sykehusene som ligger under Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), har både Harstad og Narvik for få pasienter til å være akuttsykehus. Harstad har pasientgrunnlag på 35.000 og Narvik poå 29.000.