– Det å kalle inn Alta Laksefiskeri Interessentskap på ordførerkontoret for å instruere dem i hva de skal skrive i sin årsberetning, hører ingensteds hjemme, uttrykker leder i Naturvernforbundet i Finnmark, Leif Wasskog på den åpne Facebook-gruppen «Altafjorden - Áltavuonna - Alattionvuono».

Bakgrunnen for uttalelsen er en artikkel i Fiskeribladet (krever innlogging) om en formulering i ALIs årsberetning.

Her heter det:

«Oppdrettsindustrien har vokst mye i Altafjorden de siste årene. De har med sin forurensing blitt en stor trussel for Altaelva og Altalaksen, i tillegg til de problemene de skaper for livet i sjøen. ALI var svært misfornøyd med hvordan Alta kommune håndterte disse problemene. Før kommunevalget i 2015 var posisjonens politikere veldig opptatt av å ta vare på Altalaksen, men når saker var oppe i kommunestyret støttet de oppdrettsnæringen i det aller meste. For å markere at ALI var svært misfornøyd med kommunestyrets beslutning og spesielt Arbeiderpartiets vingling i denne saken, ble ikke «Ordførerdøgnende» tildelt Alta kommune for sesongen 2017.»

I Fiskeribladets artikkel fremgår det at tidligere styreleder Hans Kristian Kjeldsberg møtte på rådhuset, etter at det ble klart at AP var misfornøyd med formuleringen.

– Jeg tok kontakt med ordføreren og hun ville at vi skulle komme på rådhuset for å ha et møte med henne, sier Kjeldsberg til fiskeribladet.no.

– Kritikkverdig

– For Naturvernforbundet i Finnmark som har brukt mye tid og ressurser på å ta de skadelige effektene av oppdrett, finner det kritikkverdig at man på denne måten prøver å omskrive historien om oppdrett i Alta. Ordføreren i Alta representerer hele befolkningen i sin rolle, og den funksjonen kan ikke brukes til å diktere hva organisasjoner i Alta skal skrive i sin årsberetning, kommenterer Wasskog overfor Altaposten.

Men hvorvidt ALI ble kalt inn på teppet hos ordføreren eller ei, er det uenighet om blant facebookgruppens medlemmer.

Til Fiskeribladet svarer Monica Nielsen at hun ikke personlig innkalte til møte.

– Vi fant ut at det var lurt å ha et møte, men jeg innkalte ikke til møtet, sier hun og legger til at hun mener dette ikke er noen stor sak.

I en lengre diskusjon på Facebook skriver Wasskog:

«Det avholdes et møte på ordførerens kontor med ordfører for å diskutere Alta APs synspunkt og hvordan AP skulle komme bedre ut i årsberetningen. Mitt synspunkt er at dette viser dårlig dømmekraft av ordføreren. Ordføreren representerer alle i Alta og ikke bare Alta AP. Hvis Alta AP ønsker å endre noe i noens årsberetning, må det gjøres av Alta AP og ikke i kraft av ordførerembetet. Det kan da ikke være slik at Altas ordfører skal ha overstyringsrett på det som skrives om Alta AP. Hvis Alta AP ønsker å påvirke hva andre skriver om Alta AP må det gjøres utenfor ordførerkontoret.»

Ordføreren er uenig og understreker at det var ALI som ba om møtet:

– Saken handler om at Wasskog lager en historie om meg, som publiseres på en offentlig gruppe som når mange mennesker. Om dette er en grei måte å drive politikk på, får de svare på selv.

– Som nevnt tidligere, spurte ALI om et møte. Det takket jeg ja til og møtet ble gjennomført påfølgende dag. En annen ting er at jeg som ordfører blir kontaktet av mange mennesker, organisasjoner og bedrifter og ønsker et møte. Å møte disse er en del av jobben min, poengterer Nielsen.

Endringsforslag

Etter møtet med ordføreren kom det, ifølge Fiskeribladet, et endringsforslag til årsberetningen fra Hans Kristian Kjedlsberg. Dette ble ikke vedtatt.

– Jeg la fram mitt endringsforslag for elvetinget. Men elvetinget ville ha det slik det var skrevet i årsberetningen, sier han til Fiskeribladet.

– Prinsippsak

Wasskog sier til Altaposten at saken handler om prinsipper:

– Som jeg sier, er det problematisk at hun ikke ser det prinsipielle. Jeg mener at det er et misbruk av vervet hun har, når det er snakk om å møte en organisasjon for å endre på en uttalelse de kommer med. Det er prinsipielt feil.

– På Facebook blir du utfordret om Facebook-gruppen har blitt en propaganda-side for Venstre. Kjenner du deg igjen i det?

– Nei. Jeg har sagt det jeg mener klart og tydelig og peker på det prinsipielle. Uansett hvem det er, mener jeg at det ikke er riktig at andre blander seg inn i det ALI skriver i sin årsberetning. Det gjelder også for de organisasjonene jeg er medlem i. Jeg ville følt det uhyre vanskelig å bli kalt inn til ordføreren, poengterer Wasskog.

  • Til Altaposten sier daglig leder for Ali, Tor-Erland Nilsen, at han ikke ønsker å kommentere saken.

Leif Wasskog utfordret ordføreren i Alta på møtet med Alta Laksefiskeri Interessentskap. Foto: Skjermdump