Altamannen som sto tiltalt for ulovlig nedlasting av overgrepsbilder, ble dømt til syv måneders fengsel.

Rettens flertall begrunner sin avgjørelse slik i følge dommen:

"Det aktuelle datautstyret til tiltalte er passord-beskyttet, og det legges derfor til grunn at tiltalte var den eneste som hadde tilgang til dette utstyret. Dette er ikke tvilsomt. Tiltalte har imidlertid forklart at han ved et uhell har fått det aktuelle overgrepsmaterialet på sitt datautstyr. Flertallet finner at tiltalte fremstår som svært kyndig i data og IT, og det er for så vidt underlig at overgrepsmaterialet derfor ikke var skjult på en bedre måte."

Til Altaposten sier mannens forsvarer, advokat Håkon Helsvig, at han ikke har lest dommen ennå, og har derfor ingen kommentar.

Med forsett

Flertallet mener også at det ut fra en samlet bevisvurdering har vært tiltaltes ønske å ha tilgang til det aktuelle overgrepsmaterialer og at han har sett på en del av det.

"Flertallet har særlig vektlagt at flere filer med overgrepsord- og uttrykk har blitt åpnet. Samlet sett finner flertallet det bevist utover enhver rimelig og fornuftig tvil at tiltalte har forholdt seg som beskrevet i tiltalebeslutningen, og at han har handlet forsettlig.", skriver dommeren.

Aktor krevde fengsel i åtte måneder, retten har landet på sju måneder og 1000 kroner i saksomkostninger.

Tiltalte ble ikke trodd, til tross for at han selv forklarte i retten at han hadde samarbeidet med politiet og sørget for at etterforskerne fikk alle passord og krypteringsnøkler som de trengte. Av rettsboka går det fram at tiltalte sa han kanskje ikke ville ha samarbeidet med politiet, hvis han hadde gjort det som tiltalen pekte på, nemlig lastet ned overgrepsmateriale.

Dommen er avsagt under dissens, da en av meddommerne mente tiltalte måtte frifinnes med denne begrunnelsen:

– Det fremstår som usikkert at tiltalte ønsket å laste ned det aktuelle overgrepsmaterialet. Tiltalte er meget kyndig i data og IT, og i lys av dette er det svært underlig at tiltalte ikke har skjult sine spor bedre. Forklaringen på det kan være at han rett og slett ikke visste at de automatiske programmene lastet ned overgrepsmaterialet. Selv om det er mye som peker mot at tiltalte har handlet forsettlig, foreligger det rimelig tvil. Tiltalte må derfor frifinnes.", mente meddommeren.

Dommen er ikke rettskraftig og kan bli anket til lagmannsretten.