– I Finnmark har jo alle bedriftene lavere arbeidsgiveravgift, så regelverket blir urimelig. Regelverket er tilpasset en annen virkelighet. Da vi fikk løftet frem disse tingene, opplevde jeg forståelse, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum etter besøket hos EU-kommisjonen i Brüssel denne uka.

Han synes det var et godt møte. Både finansministeren og statssekretær Lars Vangen opplever at man har kommet nærmere en løsning etter besøket. De opplever at man kom ganske langt i prosessen. De fikk stor oppmerksomhet rundt saken rundt EU-regelverket som karakteriserer 0 og differensiert arbeidsgiveravgift som ulovlig statsstøtte når halvparten av bokført egenkapital er oppbrukt.

Han hadde møter med EU-kommisjonen og med Esa, etter en henvendelse til EU-kommisær Margrethe Vestager i høst, på bakgrunn av problemene EU-forordringen rundt ulovlig statsstøtte har skapt for en rekke norske bedrifter som har differensiert arbeidsgiveravgift, og da særlig i Finnmark og Nord-Troms.

Den norske delegasjonen bestod av fem personer, inkludert statssekretæren.

Trygve Slagsvold Vedum synes representanter fra EU-kommisjonen i Brüssel hadde god forståelse for situasjonen rundt statsstøtte og arbeidsgiveravgifta i Norge. Foto: Norges delegasjon til EU

Etterlengtet møte med EU-kommisjonen

Nå viste det seg at EU-kommisæren for konkurranse, danske Margrethe Vestager, ikke var til stede. I stedet fikk den norske finansministeren møte EU-kommisærene for finansielle tjenster, Mairead Mcguinness og for økonomi, Paolo Gentiloni.

– EU-kommisjonen ved Paolo Gentiloni og hans rådgiver var veldig lydhøre for problemstillinga. Jeg opplevde at de forsto hva vi sa, sier han.

Vedum forteller hvordan han fikk forklart dem hvordan de to regelverkene, skatteregelverket som gjelder for alle, og statsstøtteregelverket som går ut på at man ikke skal støtte selskap som er i ferd med å gå konkurs, slår feil ut for hvordan 0 og differensiert arbeidsgiveravgift er brukt i Norge.

– I Finnmark har jo alle bedriftene lavere arbeidsgiveravgift, så regelverket blir urimelig. Regelverket er tilpasset en annen virkelighet. Da vi fikk løftet frem disse tingene, opplevde jeg forståelse. Jeg skal være Norges og distrikts-Norges tydelige talsperson, og det fikk jeg frem, sier han.

– Møtet var positivt, men vi må følge det opp videre. Vi må se til at vi ikke får de utslagene som regelverket får nå, sier han.

Trygve Slagsvold Vedum og Paolo Gentiloni, Europakommisær for næring. Foto: EU

– Esa var lydhøre

Først var det møte med Esa, EFTAs overvåkningsorgan som kontrollerer at Norge, Island og Liechtenstein følger reglene i EØS-avtalen.

– Det var et veldig bra møte med ledelsen i Esa. Jeg opplevde at Esa var veldig lydhøre og skjønte hvordan regelverket slår ut i Finnmark og Nord-Troms. Ledelsen i Esa synes det var veldig interessant å få en ordentlig redegjørelse for saken. Jeg opplevde at de hadde et oppriktig ønske å se etter handlingsrom som det ville være mulig å finne, sier Vedum til Altaposten.

Han synes det var et godt og nyttig møte.

– Det var veldig fornuftig bruk av tid for min del. Det var veldig viktig å møte dem, de var lyttende og interesserte, synes han.

Vil jobbe videre

Han vil ta nærmere kontakt med Margrethe Vestager og følge opp saken videre med henne.

– Jeg kommer til å bruke tid fremover på denne saken, sier han.

Vedum fikk også spørsmål fra Altaposten om Skatteetatens håndtering av saken, og viste da til lovendringen i 2014, da Siv Jensen var finansminister. Dette er gjeldende lover.

– Men jeg skal gjøre det jeg kan. Vi må få et regelverk som er tilpasset norske forhold!

EU-kommissær for næringsliv, Paolo Gentiloni, Norges ambassadør til EU Rolf Einar Fife og finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Til høyre Gentilonis rådgiver. Foto: Norges delegasjon til EU