Altaposten omtalte fredag hvordan statens halvering av reisegodtgjørelse for advokater har gjort et dypt innhugg i inntektene til flere advokater i Finnmark. Kjetil Nilsen (Alta) og Trond Biti (Karasjok) er begge på veien i hundrevis av timer årlig, og forteller at de hittil taper rundt 200.000 kroner årlig hver som følge av halveringen.

Økt incentiv til å jobbe mer

Fra justis- og beredskapsdepartementet får vi vite at justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) har hatt så mye å gjøre at hans statssekretær Sveinung Rotevatn (V) besvarte spørsmålene våre.

– Redusert fraværsgodtgjørelse gir økt incentiv til å arbeide under reise og til å begrense reiser der dette er mulig. Dette gir en mer effektiv bruk av fellesskapets ressurser. Det er gjort et poeng av at taushetsreglene er til hinder for å utføre arbeid på reise, men ikke alt arbeid som utføres av de salærberettigede knytter seg til taushetspliktige dokumenter. Med planlegging blir dette enklere å håndtere. Men vi har forståelse for at i enkelte tilfeller vil det uansett være vanskelig å bruke reisetiden til arbeid, sier han.

Altaposten sendte spørsmålene våre til Justis- og beredskapsdepartementet torsdag, og fikk svar like før arbeidsdagens slutt fredag. Vi har dermed ikke hatt anledning til å følge opp med oppfølgingsspørsmål ennå. For eksempel knyttet til om fokuskrevende advokatarbeid mens en kjører bil er noe Justis- og beredskapsdepartementet anbefaler og forsvarer.

Sparer 50-65 millioner

Altaposten har spurt hvor mye penger det offentlige har spart på å kutte i salæret, samt hvordan disse pengene er brukt:

– Utbetalingene til fraværsgodtgjørelse er årlig på om lag 130 millioner kroner. Endringene er anslått å kunne føre til en innsparing på mellom 50 og 65 millioner kroner, skriver Rotevatn.

Hvor pengene er omdisponert/brukt har vi ikke fått svar på.

– Lavere kostnader i distriktet

Selv om det er på det rene at samfunnet sparer ikke ubetydelige summer på endringen medgir Rotevatn samtidig at kuttet i reisegodtgjørelsen har slått skjevt ut, og at særlig distriktsadvokatene er blitt rammet. Men det trenger ikke nødvendigvis bety at endringen er urettferdig:

– Muligheten til å arbeide under reise varierer, særlig i distriktene. Hensynet til at enkelte ikke vil ha mulighet til å arbeide, er begrunnelsen for at en fortsatt har fraværsgodtgjørelse. Halveringen av fraværsgodtgjørelsen kan nok ha rammet advokater i distriktene særlig hardt. Samtidig må det antas at distriktsadvokatene gjennomgående har lavere kontorkostnader enn advokater i de større byene – hvilket ut fra Advokatforeningens beregninger legger beslag på en relativt stor del av advokatenes næringsinntekt, sier han.

Har skapt sterke reaksjoner

Under høringsrunden i 2016 ble det fremmet en rekke bekymringer fra advokatstanden. Blant de som sendte inn høringsuttalelser var Alta-advokat Kjetil Nilsen. Rotevatn legger ikke skjul på at det ble fremmet flere betenkeligheter underveis, og at det også i ettertid har kommet til dels hard kritikk:

– Forslaget møtte en del motstand i høringsrunden. Det ble blant annet ment at forslaget vil ramme advokater i distriktene særlig hardt da de har mindre mulighet til å arbeide under reise på grunn av at de selv må kjøre bil. Advokatforeningen har gjort det klart overfor departementet at de er kritiske til halveringen av fraværsgodtgjørelsen, og har opplyst at endringene har skapt sterke reaksjoner blant advokatene.

– Stortinget har bedt regjeringen evaluere endringen når det gjelder godtgjørelse ved reisefravær i løpet av tre år etter ikrafttredelsen, og vi vil komme tilbake til Stortinget på egnet måte. Vedtaket er under behandling i departementet.

  • Altaposten har sendt departementet oppfølgingsspørsmål knyttet til potensielle inntekter for distrikts- kontra by-advokater, hvorvidt og eventuelt hvilken type arbeid departementet anbefaler å gjennomføre mens en kjører bil og annet. Vi vil komme tilbake med eventuelle svar rundt dette så snart de foreligger.