Helseminister Bent Høie har fått kritikk fra flere hold for håndteringen av ambulanseflysaken. Fra lokalt hold har Venstre-politiker Raymond Londal beskrevet det som en grov svikt. Ordfører Monica Nielsen vil vite hvordan han bidrar til å sikre at befolkningen i landet. Og helsepolitisk talsperson Kjersti Toppe i Senterpartiet, Kjersti Toppe mener situasjonen truer folks liv og helse.

I en kommentar fra Helse- og omsorgsdepartementet svarer Helseministeren følgende:

– Jeg ser alvorlig på at alle ambulanseflyene ble satt på bakken fredag kveld. Ambulanseflyene er en viktig del av beredskapen, særlig i Nord-Norge. Jeg forventer at Luftambulansetjenesten HF sikrer at pasienter får transporten og helsehjelpen de trenger. Jeg opplever at den situasjonen vi har hatt det siste døgnet har vist at både de regionale helseforetakene og Luftambulansetjenesten HF tar dette på stort alvor. Luftambulansetjenesten HF har satt i verk flere tiltak for at beredskapen skal være god, og de følger situasjonen tett. Jeg er nå informert om at alle flyene igjen er i beredskap.

Og videre:

– Det er Luftambulansetjenesten HF som har det overordnede ansvaret for luftambulanse i Norge og som også har ansvar for anbudsprosessen om ny driftsavtale for ambulanseflytjenesten fra 2019. Det er ikke aktuelt å starte et offentlig flyselskap, så ambulanseflytjenestene må på anbud. Luftambulansetjenesten har gjennom lang tid fått levert tjenestene fra private leverandører. Dette har vist seg å være en god ordning. Private aktørene har også vært pionerer i utvikling og drift av luftambulansetjenestene.