For en stund siden fikk den profilerte Venstre-politikeren Trine Noodt med selvsyn se hvilket tilbud Alta kommune gir til flere av samfunnets utstøtte. Hun bisto da en person tilhørende rusmiljøet ble bostedsløs etter en brann, og hjalp til med å kjøre vedkommendes flyttelass til boligene ved den nedlagte Kronstad Camping.

– Jeg ble med og innlosjerte vedkommende. Det var et nedslående syn. De bor under helt forferdelige forhold. Om du føler at du er nederst på samfunnets rangstige og ingen bryr seg om deg, da får du det behørig bekreftet når du plasseres her, sier Noodt.

Trenger kun «tak over hodet»

Hun har i likhet med fastlege Malthe Poulsen (se egen sak) hørt historiene som verserer rundt campingplassen og miljøet som er her.

– Jeg har fått vite at jentene er særlig utrygge, da dører brytes opp og vinduer skrus av, før de bryter seg inn, sier hun.

– Jeg har forsøkt å få svar fra administrasjonen om hvorvidt Alta kommune har en plikt til å sikre et minimumstilbud, slik at de som bor her i alle fall kan føle seg trygge når de låser døra bak seg. Men her var det lite hjelp å få, kun et standardsvar om at sosialloven sier at vi som kommune har plikt til å gi folk tak over hodet.

På høy tid

Noodt spør videre hvor det blir av kommunens satsing på de med rus- og psykiatrilidelser:

– Vi vet at Dalebakken kommer, og å få et bedre tilbud her er fint det. Men det er jaggu på høy tid! Samtidig kan vi ikke samle alle med forskjellige problemer på en og samme plass. Vi trenger flere forskjellige botilbud, og vi trenger det snarest, sier hun.

– Nei, vi fikk heller ikke gjort nok. Vi har alle sviktet, vi som kunne tatt tak og fått fart på den sosiale boligbygginga. Jeg synes også det er et veldig lite fokus på dette fra administrasjonens side. Når politikerne spør svarer administrasjonen at det er «Stiftelsen utleieboliger sin oppgave». Men det blir for lettvint. Stiftelsen har opp til ørene med oppgaver allerede. Her må kommunen ta grep nå, og bygge flere sosialboliger. For dette går altfor sakte.