Det er meget sterke følelser i Alta Frp etter at en av lokallagets mest profilerte politikere ble vraket fra 4. plassen på fylkestingslista til Frp.

– Jeg har tatt til etterretning at en betydelig del av mitt eget partilag ikke har tillit til meg, og har derfor meldt meg ut. Har også merket meg at Odd Eilert Persen åpent i Altaposten sist fredag sa at hans største ønske var å få meg ut fylkestingslista. Når det er sagt, er det masse fine folk i Alta Frp, og jeg takker de som stemte på meg i nominasjonsmøtet. Dette er de beste politikerne med stor tillit hos folk, og det betydde mye for meg, sier Olsen til Altaposten.

Partiveteranen Svein Berg er forbannet over måten Rut Olsen er blitt behandlet av egne partikamerater i Alta Frp. Foto: Jarle Mjøen

Falt i ryggen

Partiveteran Svein Berg var en av seks delegater fra Alta Frp. De øvrige var Kim Hammari, Agnar Johansen, Sverre K. Thomassen, Roar Knutsen og Andreas Lahammar. I tillegg hadde Bengt Rune Strifeldt stemmerett som stortingsrepresentant, Odd Erling Mikalsen som fylkesstyrerepresentant og Ronny Berg som representant fra fylkestinget.

I kampvoteringen om 4. plassen tapte Rut Olsen med syv mot 14 stemmer. Ifølge flere av de som møtte fra Alta var det fire fra eget partilag som stemte på Olsens motkandidat Katri Helen Johansen fra Porsanger. Hadde de fire stemt på Rut Olsen, ville hun vunnet med én stemmes overvekt.

– Hadde alle fra Alta som hadde stemmerett stemt på Rut under kampvoteringen, hadde hun gått seirende ut av duellen med en stemmes overvekt. Dessverre valgte deler av Alta-delegasjonen å bryte avtalen om at vi skulle stemme samlet for Alta-kandidater der de var involvert i kampvotering, men ellers stå fritt i kampvoteringer til å stemme for den kandidaten den enkelte mener var den beste, sier Svein Berg.

– Så du mener delegater fra Alta brøt avtalen?

– Det var skriftlig votering, så jeg kan ikke dokumentere hvem som stemte slik at Rut ble vraket fra 4. plassen i nominasjonskomiteens forslag. Personlig vet jeg hvem all var som stemte på Rut, så hos meg er det ingen tvil om hvem som falt egen kandidat i ryggen, sier partiveteranen Svein Berg.

Forstår Rut

Odd Erling Mikalsen ble nominert som toppkandidat for Frp til fylkestingsvalget neste høst. Han synes det som har skjedd er forferdelig leit, både for Rut Olsen og Frp i Alta og Finnmark. Mikalsen gjør det klart at han respekterer partidemokratiet og at flertallet bestemmer.

– Jeg ønsker å bidra til å dempe skadene, og vil derfor ikke fortelle hvem jeg stemte på. Det var hemmelig avstemning og det fører ikke noe godt med seg å avdekke hvem fra Alta som stemte mot Rut. Samtidig vil jeg si at jeg har forståelse for at Rut har meldt seg ut. Hun var ikke ønsket i styret for Alta Frp, det ble også klart at hun ikke fikk plass på kommunelista, og nå ble hun også vraket i fylkesnominasjonen, sier Mikalsen, og legger til:

– Det som er spesielt er at Rut ifølge tilbakemeldingene fra Frp-gruppa i Troms og Finnmark fylkesting, har gjort en god jobb for partiet i fylkestinget. Men hun har altså ikke tillit i eget partilag, og det er nesten en forutsetning. Personlig tror jeg ikke Rut Olsens tid som folkevalgt politiker er over, og jeg blir ikke overrasket om det er andre parti og lister som ønsker å ha Olsen med på sitt lag, sier Mikalsen.

Svein Berg gir også Rut Olsen en meget god attest for jobben hun har gjort for Frp, og er i likhet med toppkandidaten overrasket over det han betegner som en intern personstrid, har endt slik den har gjort.

Motarbeider partiet?

Stortingsrepresentant Bengt Rune Strifeldt sier til Altaposten at han respekterer skriftlige avstemninger, men at han føler at det er nødvendig å synliggjøre hva han personlig stemte.

– Min stemme gikk selvfølgelig til Rut. For meg er det uhørt at delegater fra Alta Frp stemmer mot en av våre. Når det i tillegg er en politiker som har profilert Frp sin politikk på en glimrende måte, og ikke minst vært en sterk talsperson for de minste kystsamfunnene, er det ekstra bittert å vite at dette var totalt unødvendig. Dessverre er det noen som bidrar til å svekke oss som seriøst parti, sier Strifeldt.

En annen av Altas delegater, Kim Hammari, sier at det var hemmelig avstemning gjennom skriftlig valg, og at han ikke vil være med på å avdekke stemmegivningen verken til seg selv eller andre i delegasjonen.

– Det var en ryddig nominasjon og vi må respektere hemmelige valg. Derfor vil jeg ikke si hva jeg stemte, sier Hammari.

Nytt parti for Rut?

Overfor Altaposten sier Rut at hun har hatt behov for å la den siste tids interne bråk i Alta Frp, og vrakingen i fylkesnominasjonen, synke inn. Derfor har hun ikke ønsket å kommentere saken.

– Det er ikke stort jeg vil si nå, men jeg skylder mine velgere å være åpen om at jeg har meldt meg ut og hvorfor. Derfor vil jeg nå opptre som uavhengig representant i fylkestinget.

– Odd Erling mener du fort kan være attraktiv for andre partier inn mot neste års valg, og at vi ikke har sett det siste til deg som politiker?

– Det er noe jeg ikke har tenkt på, men det jeg kan si, er at jeg har fått svært mange hilsener og tilbakemeldinger som varmer både av folk i Frp, men også fra vanlig velgere. At det også har vært mye støtte fra politiske motstandere som har gitt uttrykk for respekt for den jobben jeg har gjort, føles veldig godt, sier Olsen til Altaposten.