Kirkenes Byggservice, en av to totalentreprenører på milliardprosjektet Nye Kirkenes sykehus, startet med minus og endte i konkurs. Byggeskandalen Nye Kirkenes sykehus (NKS) blir stadig mer omfattende. Nå viser det seg at en av to totalentreprenører for byggeprosjektet, som sannsynligvis vil  ende med en gigantisk byggesprekk, ble valgt ut og antatt til tross for svak økonomi.

– Dette er brudd med alt av normal anbudspraksis i norsk offentlig byggeforvaltning. Ett eksempel, når Harald Nilsen AS ble antatt som hovedentreprenør for byggingen av Klinikk Alta, et mye mindre prosjekt, var kravet minimum 25 millioner kroner i egenkapital. I dette tilfellet har byggherre Finnmarkssykehuset gamblet med å gi en bedrift med negativ egenkapital anbudet, sier Suhr og legger til:

– Jeg vet at ledelsen i Harald Nilsen vurderte å levere anbud, men ble så skremt av kvaliteten på anbudsdokumenter og prosess, at vi aldri tok sjansen på å melde oss på i anbudskonkurransen.

– Akseptabel risiko

Kirkenes Byggservice har vært  nest største totalentreprenør i prosjektet NKS. Lill-Gunn Kivijervi, økonomisjef i Finnmarkssykehuset, er den som svarer for foretaket i byggesaken. Hun forteller dette om vurderingene i forkant av anbudsavgjørelsen:

– Det er riktig at Kirkenes Byggservice AS hadde et underskudd på daværende tidspunkt. Vi hadde en gjennomgang med entreprenør og deres bankforbindelse i tilbudsfasen, og den redegjørelse og de forsikringer vi fikk, ble vurdert å være innenfor akseptabel risiko.

Regnskapstallene for siste år før kontrakten ble inngått, altså 2014, forteller at Kirkenes Byggservice var alvorlig ute og kjøre. Tallene viser en omsetning på 31,3 millioner og et resultat før skatt på nær minus 40 millioner kroner.

Juridisk millionkamp

Like før jul 2017 var det slutt for Kirkenes Byggservice. Store deler av sykehuset sto ferdig. Samtidig slåss juristene om hvem som skal ta det økonomiske ansvaret for at sykehuset fortsatt ikke er klar for å ta i mot pasienter, ett år etter at dørene skulle være åpnet. I tillegg løper taksameteret løpsk. Overskridelser på 100 millioner antas å være et godt tips.

I desember 2013, da forprosjektet ble vedtatt, var prosjektkostnadene økt fra 1,3 til 1,460 milliarder kroner. Det er mange hundre millioner unna de 1,2 milliarder kroner som sykehuset i de første prognosene skulle koste. Nå har Finnmarkssykehuset omprioritert og økt investeringsrammen til 1,485 milliarder kroner. De ferske prognosene fra mars i år er på 1,556  milliarder kroner, altså et udekket gap på 70 millioner kroner. Men usikkerheten om sluttsummen er stor, og skeptikerne sier at sluttsummen på prosjektet kan bli både 1,6 og 1,7 milliarder kroner, dersom den tyske totalentreprenøren Cadolto skulle bli slått konkurs, slik NRK har meldt at det er fare for.

I september 2015 ble det lagt fram en  bærekraftanalyse for Finnmarkssykehuset for styret. Styrepapirene forteller en nådeløs historie; foretaket er ikke økonomisk bærekraftig. Det til tross for investeringene i analysen kun er oppført med en investering på 1,3 milliarder kroner – altså 250 millioner kroner lavere en siste prognose på sluttkostnad.

Byggeskandale

Politikere og folk i byggebransjen er enige; Nye Kirkenes Sykehus er en byggeskandale nærmest uten like i nord.

– Hele prosessen er preget av at verken styret i Finnmarkssykehuset, eller de i styret som er satt til å lose byggeprosjektet vel i havn, synes å ha hatt nødvendig kompetanse til å styre inn et så stort prosjekt. Det mest skuffende er at de ansvarlige trekker på skuldrene når faktura på tre millioner kroner betales ut med over 60 millioner. Ja, så avfeies det med menneskelig feil, påpeker Frp-politiker, Odd Erling Mikalsen.

Rolf Erik Suhr mener at såkalt proffe styremedlemmer i helseforetak, og stortingspolitikere med utbyggingsplaner, bør innse at de er amatører og la profesjonelle som Statsbygg og Sykehusbygg ta over.

I Finnmarkssykehuset vil de ikke være med på at Nye Kirkenes Sykehus er blitt en byggeskandale. Fakta bekreftes imidlertid.

– Prosjektet er forsinket med over ett år. Kostnadsrammen er på 1,485 milliarder kroner. Prognosen for prosjektet er 1,556 milliarder kroner,  påpeker Lill-Gunn Kivijervi.

Hun viser til at det skal gjennomføres ekstern evaluering av alle sykehusprosjekter, også av NKS.

– Vi vil komme tilbake til dette når prosjektet er evaluert. Det vil bli evaluert av eksterne høsten 2018.

Pengene ut av Norge

Allerede da tyske Cadolto fikk entreprise B03, det vil si etasjene to til og med fire i sykehusbygget, ble det murret i Finnmark. Cadolto skulle bygge sykehuset i produksjonshall i Tyskland og frakte det i seksjoner til Kirkenes for montering. Prisen på denne entreprisen var opprinnelig satt til 460 millioner  norske kroner.

– Etter min mening lå det stor usikkerhet i dette valget, ikke bare av økonomisk karakter. Dessverre ser det ut til at en slik frykt slett ikke var ubegrunnet, sier den rutinerte Alta-entreprenøren Rolf Erik Suhr.

Han er imidlertid langt mer opptatt av at helseforetaket ikke tilrettela for lokal konkurranse, da med tanke på entreprenører i Finnmark og Nord-Norge. I stedet ble anbudet utformet slik at penger og verdiskapninig forsvinner ut av Finnmark, og langt utenfor landets grenser.

For Kirkenes Byggservice ble det ingen hjelp å få for sin syke økonomi på Nye Kirkenes Sykehus. Pene regnskapstall i 2015 og 2016 endte på intensiven i 2017 med negativ egenkapital på 34 millioner kroner og verdier for kun ti millioner kroner i selskapet.

– Vi har i dag meldt oppbud til Øst-Finnmark tingrett. Vi har i lengre tid slitt med økonomien, og til slutt var det ikke lenger grunnlag for videre drift, uttalte daglig leder Joakim Amundsen til Sør-Varanger Avis da konkursen var et faktum.

Manglet papirer

Elmagasinet hadde i september 2017 et oppslag over to sider på at Cadolto var sterkt forsinket, noe som også omfattet det elektriske anlegget.

I artikkelen heter det at ved rutinemessig oppfølging og inspeksjon ble det oppdaget at det tyske selskapet ikke hadde nødvendige autorisasjoner. Gunnar Stumo, i OEC Consulting, som har fulgt opp prosjektet på vegne av Finnmarkssykehuset, forteller til Elmagasinet at det pågår store opprettings- og tilleggsarbeid på det elektriske anlegget på sykehuset. Det er krevd dagbøter av det tyske selskapet, og bøtene vil slik det så ut høsten 2017 gå helt tilbake til desember 2016. Da skulle bygget og de elektriske installasjonene være overlevert byggherren.

Saken fortsetter under bildet.

IKKE GODKJENNING: Elmagasinets oppslag i september 2017 viser at den tyske entreprenøren ikke hadde norsk godkjenning. Foto: Elmagasinet

Kommunikasjonssjef  Peter Scheifele i Cadolto skriver i en e-post til Elmagasinet at fullførelsen av Kirkenes Sykehus er kraftig forsinket på grunn av Cadoltos oppdragsgiver, Finnmarkssykehuset HF, har hatt bemerkelsesverdig store forsinkelser i oppfølgingen av sine forpliktelser i kontrakten.

– Dette har forårsaket betydelige tilleggskostnader. Det gjelder også for elektrisk installasjon, skriver Scheifele.

  • Finnmarkssykehuset  og Lill Gunn Kivijervi gir en garanti om at alle el-arbeidene blir i henhold til lov og forskrift. De siste kontroller og rettinger pågår nå,  blant annet med eksterne kontrollører.

  • Byggeprosessen har vært styrt av Finnmarkssykehuset som byggherre. Finnmarkssykehuset har leid inn profesjonell prosjektledelse fra firmaet Metier OEC AS, tidligere Hospitalitet AS.