Odd Erling Mikalsen leder Alta Frp og synes verken han eller andre politikere skal godta at svært godt betalte styrerepresentanter i helseforetaket får lov til å bli sittende uten å ta ansvar for skandalen Nye Kirkenes Sykehus.

– Det er så åpenbart at det handler om mye mer, blant annet svikt i rutinene, noe som direktør og styre har et klart ansvar for. På meg virker det ikke som de tar verken økonomiske overskridelser eller forsinkelser på over ett år på alvor. Jeg kommer aldri til å godta at vi skal ha direktører og rådmenn som med millionlønn utropes til å utgjøre profosjonelle styrer, langt fra menigmann og kvinne. På meg framstår styret i Finnmarkssykehuset som en rikmannsklubb der de møtes, kanskje for å ha det moro, men i alle fall ikke for å gjøre det som kreves av et styre som skal forvalte samfunnets viktigste ressurser.

– Krever du at styret går av?

– Jeg krever at ledelsen, inkludert styret, slutter med ansvarsfraskrivelse og starter en opprydding, rett og slett tar denne skandalen på alvor. Det som Altaposten nå setter søkelyset på i byggeprosessen viser at sykdomstegnene ikke er akutt, men at dette er en skandale som har fått utvikle seg over tid. Kan ikke styret gjøre jobben, bør et nytt styre på plass.

Trekker seg ikke

Altaposten har utfordret styreleder Harald Larssen på om han og styret i Finnmarkssykehuset bør trekke seg på grunn av byggeskandalen.

– Anbudene og avtalen rundt bygging av Nye Kirkenes sykehus var inngått da jeg kom inn i styret i mars 2016, og byggingen var godt igang og planlagt overlevering i januar 2017. Så har det vært utsettelser, utfordringer med entreprenør og det er avdekket feil og mangler. Styret har denne tiden hatt fokus på å ferdigstille sykehuset. Vi har hatt sak om dette 18 ganger i styret siden mars 2016. Jeg kan ikke svare for et samlet styre, men jeg har ikke vurdert å trekke meg som følge av denne saken. Finnmarkssykehuset har i vårt oppdragsdokument fra Helse Nord, i oppgave å evaluere byggingen av Nye Kirkenes Sykehus. Der vil hele prosessen bli evaluert, påpeker Harald Larssen, til vanlig rådmann i Lebesby kommune.